Potrivit unui comunicat ISU București-Ilfov, dintre cele 60 de solicitări pompierii au rezolvat 50, alte zece fiind încă în desfăşurare.
În Bucureşti, cele mai multe solicitări au fost pentru locuinţe de pe şoseaua Fundeni, strada Dealu Cotmeana, strada Livezilor, strada Bihor, strada Walter Mărăcineanu, strada Gheorghe Petre, Şoseaua Bucureşti - Urziceni, strada Periniţa, Anton Pann, strada Gramont şi strada Mihai Viteazu.
Cele mai multe intervenţii ale pomierilor de la ISU Bucureşti-Ilfov sunt în judeţul Ilfov, în localitatea Pantelimon. De asemenea, a fost nevoie de intervenţia cu motopompe şi în localităţile Cernica şi Afumaţi.
Pompierii spun că nu au fost solicitaţi să intervină pentru copaci căzuţi şi apă acumulată pe străzi, aceste cazuri intrând în sarcina municipalităţii.
Circulaţia feroviară, întreruptă în gara din Galaţi din cauza inundaţiilor
Drumul Naţional (DN) 10, Buzău - Braşov, a fost închis noaptea trecută, în zona localităţii Siriu, din cauza căderilor de bolovani de pe versanţi, în urma ploilor abundente. De asemenea, circulaţia feroviară este oprită în municipiul Galaţi după ce macazurile au fost acoperite de apă, trenurile nemaiputând pleca sau intra în gară.
De asemenea, traficul pe DN 10, Buzău - Braşov, a fost oprit în jurul orei 3.00, după ce la kilometrul 80 au căzut bolovani de mari dimensiuni, care au ajuns pe şosea.
Circulaţia este, astfel, blocată pe ambele sensuri de mers, în zona localităţii buzoiene Siriu.
Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone este Buzău – DN 10 – Cislău – DJ 102 B – Vălenii de Munte – DN 1 A – Cheia – Săcele – Braşov. Pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone ruta ocolitoare este Buzău – DN 1 B – Ploieşti – DN 1 A -Braşov.
Prahova: Cincisprezece localităţi afectate în urma ploilor torenţiale
Ploaia torenţială a provocat inundaţii în 15 oraşe şi comune din judeţul Prahova, pompieri intervenind pentru evacuarea apei din zeci de gospodării, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae.
Sunt inundații în Ploieşti, Vălenii de Munte, Urlaţi, Băicoi, Boldeşti Scăieni şi în comunele Dumbrăveşti, Podenii Noi, Bărcăneşti, Berceni, Ariceştii Rahtivani, Blejoi, Măgurele, Măneciu, Valea Călugărească, Vărbilău.
Inundaţiile au afectat, de asemenea, şi DN 1 B Ploieşti – Buzău unde, în satul Loloiasca, pe o lungime de un kilometru şi jumătate, carosabilul a fost acoperit cu apă care a ajuns până la zece centimetri.
Din cauza apei de pe carosabil, pe acest tronson de drum două TIR-uri s-au ciocnit, unul intrând în spatele celuilalt.
La această oră, DN 1 B este în continuare acoperit de apă, în zona Loloiasca, pe o lungime de aproximativ jumătate de kilometru.
Inundații în Vrancea
În urma ploilor abundente au fost inundate comunele Gugești, Urechești, Biliești, Ploscuțeni și orașul Adjud. Echipajele ISU Vrancea se află în localitățile afectate, potrivit lui Paul Petruț Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
La Gugești, pompierii au intervenit cu 2 autospeciale și 2 motopompe, iar la Urechești, Biliești și Ploscuțeni s-a mers cu câte o autospecială și o motopompă.
De asemenea, pompierii au intervenit și în municipiul Focșani pentru evacuarea apei din trei garaje subterane și un subsol.
Județul Vrancea se află sub avertizare meteorologică și hidrologică de cod portocaliu.
Cod portocaliu de ploi abundente în 14 județe
14 județe au intrat sub Cod portocaliu de vreme rea începând de marți seară în timp ce pentru alte 21 de județe a fost emis un Cod galben, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
În intervalul 11 octombrie, ora 18:00 — 12 octombrie, ora 20:00, județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Constanța și Tulcea, precum zona de munte aferentă județului Dâmbovița se vor afla sub Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ, ninsori la munte și intensificări susținute ale vântului. În aceste zone se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 50...60 l/mp și pe arii restrânse 80...90 l/mp.
Potrivit meteorologilor, în special în sud-estul, estul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp. La munte, îndeosebi în zona Carpaților Orientali și Meridionali, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.
Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăși la rafală 55...65 km/h cu precădere în regiunile estice și la munte și pentru intervale scurte de timp peste 75...80 km/h în zona litoralului, dar și pe crestele înalte de munte, unde va viscoli ninsoarea.