Au fost analizate 48 de vopsele din punct de vedere al corectitudinii informaţiilor de pe etichetă. Produsele provin din Germania (21%), Italia (17%), Bulgaria (15%), România (13%), Polonia (8%), India (6%), Turcia (4%), China (2%), Iran (2%), Olanda (2%), Serbia (2%), SUA (2%), Franța (2%), Belgia (2%) și Grecia (2%).
În urma analizei, s-a constat că 77% dintre vopselele analizate au în compoziție dioxane; 75% - amoniac; 69% -para-fenilendiamină/p-fenilendiamină/1,4 benzendiamine; 65%-parfumuri sintetice; 60% - peroxid de hidrogen; 40%-sodium laureth sulfat; 38% - parabeni; 38% - polietilen glicol; 34% - disodium EDTA; 32%-resorcinol; 15% - sodium lauril sulfat.
Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu.
"Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru colorarea părului analizate de către experții APC România trebuie retrase de îndată de pe piață de către Ministerul Sănătății, care în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 147/2015 este autoritatea responsabilă cu supravegherea, inspecția și controlul pe piață al produselor cosmetice. Produsele ce trebuie retrase de la comercializare conțin o substanță interzisă a se folosi în produsele cosmetice, substanță care se regăsește sub una din următoarele forme: para fenilendiamină sau p-fenilendiamină sau 1-4 fenilendiamină. Această substanță figurează în Regulamentul European privind produsele cosmetice în Anexa 2: Lista substanțelor interzise în produsele cosmetice, la poziția 1226. Para-fenilendiamina a fost declarată alergenul anului 2006 în Statele Unite ale Americii", a declarat Costel Stanciu.