Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2012, 13 persoane, în calitate de administratori, asociați și angajați ai SC Game Electronic SRL, SC Electro DSL SRL și SC Est Card Electronic SRL, SC Est Inter Com SRL și SC Est Credit SRL, ce au ca obiect principal 'activități de jocuri de noroc și pariuri', precum și alte 52 persoane în calitate de asociați sau administratori în fapt sau în drept ai mai multor societăți comerciale care dețin diferite baruri sau locații în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot — machine au constituit și au aderat la un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii unor infracțiuni informatice și economice.
Astfel, o parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot — machine) instalate în aceste locații situate pe raza județelor Sălaj și Maramureș, prin folosirea de chei speciale care permiteau modificarea paginii principale, în funcție de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câștig raportat la sumele de bani introduse în aparat și înregistrate de contorul mecanic.
S-a reținut faptul că prin folosirea acestui procedeu — prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc — membrii grupării și-au însușit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani, conform algoritmului softului original, clienților care joacă la aceste aparate, ci membrilor grupului infracțional organizat.
De asemenea, s-a reținut faptul că membrii grupării au obținut sume mari de bani, care erau scoase din evidența contabilă prin modificarea paginii electronice și implicit a contorului mecanic care evidențiază sumele de bani intrate și ieșite din aparat.
A mai rezultat faptul că suspectul D. S. L. și Remus Claudiu Paneș sunt asociați ai SC Electro DSL SRL, care deține în administrare 192 aparate de tip slot-machine pe raza județelor Sălaj și Bistrița-Năsăud, iar Radu Ovidiu Ciascai este asociat împreună cu suspectul D. S. L. în cadrul SC Game Electronics SRL, care deține în administrare 56 de aparate de tip slot — machine pe raza județelor Sălaj și Maramureș.
În urma cercetărilor efectuate, s-a reținut că suspectul D. S. L. și inculpații Radu Ovidiu Ciascai și Remus Claudiu Paneș au obținut sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităților sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc și neînregistrarea parțială a veniturilor în documentele financiar-contabile, profiturile ilicite obținute fiind utilizate pentru achiziționarea unor bunuri mobile și imobile.
Anchetatorii mai arată că inculpații Paul-Grigore Covaci, Robert Kiczel, Claudiu Coman, Ionuț Valeriu Crișan, Alexandru—Mircea Gâlgău modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conțin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc și ștergerea paginii principale din aparat, în funcție de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câștigate de către jucători.
Astfel, prin aducerea valorilor din această pagină la 0, aparatul nu mai acorda câștiguri clienților până la introducerea în aparat a altor sume de bani.
Aceste operațiuni se realizau în principiu la sfârșitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidența contabilă, în concordanță cu strategiile evazioniste urmărite, precum și cu necesitățile de ascundere și mascare a operațiunilor de falsificare prin reflectarea parțială a câștigurilor bănești încasate.
Respectivele date erau introduse în contabilitatea primară de către patru angajate de la SC Electro DSL SRL și la SC Game Electronics SRL, datele fictive fiind comunicate de către Remus Claudiu Paneș și Claudiu Coman, după sustragerea sumelor de bani din aparatele de joc de tip slot-machine.
De asemenea, s-a reținut faptul că cele patru angajate țineau evidența zilnică a sumelor reale rezultate la punctele de lucru și stabileau datele nereale ce urmează a fi înscrise în documentele de evidență contabilă primară (serii mijloace de joc, indexuri contoare, aparate intrări/ieșiri, factorul de multiplicare, diferențele dintre indexuri, soldul impulsurilor și prețul/impuls).
Pentru a nu apărea în evidența contabilă sumele de bani jucate la aparat prin folosirea altor dispozitive, se modifica contorul mecanic al aparatului, realizându-se o diferență de aproximativ 1.000 de lei între sumele de bani jucate și cele câștigate de clienți, deși aceste sume nu erau eliberate în realitate.
Procurorii DIICOT au mai descoperit că membrii grupării au investit sumele de bani obținute ilegal în achiziționarea de proprietăți imobiliare, autoturisme de lux și bijuterii.
În plus, ei au depus periodic sume de bani (valută) la unități bancare pe raza județului Sălaj.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare a fost găsită și ridicată cantitatea de 25,830 kg de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare și laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum și un seif în care se găseau alte câteva sute de mii de euro.
Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5.000.000 de euro.
În acest caz, procurorii DIICOT au reținut 7 persoane, care vor fi prezentate instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.