PELERINAJUL la Moaştele Sfintei Parascheva s-a lăsat cu îngrijiri medicale pentru 600 de persoane

15 Oct 2015
PELERINAJUL la Moaştele Sfintei Parascheva s-a lăsat cu îngrijiri medicale pentru 600 de persoane
Peste 600 de persoane au avut nevoie de acordarea primului ajutor medical din cauza problemelor medicale accentuate de oboseală și frig, de la începutul pelerinajului la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Lt.col Marius Țăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, a declarat că 25 din cei 600 de pelerini care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost duși la spital pentru asistență medicală de specialitate. Numărul este aproape dublu față de ziua precedentă, când erau înregistrate 309 intervenții medicale.

„În această perioadă, de vineri seara, când a început pelerinajul la moaștele Sf Parascheva, peste 500 de efective din cadrul Ministerului Afacerilor Interne asigură, în continuare, măsurile specifice de ordine și siguranță publică în municipiul Iași, cu ocazia desfășurării pelerinajului la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Deși până în acest moment nu au fost înregistrate situații sau evenimente deosebite, vor continua activitățile specifice pe linie de prevenire a faptelor antisociale, fiind în derulare și o campanie de prevenire a furturilor din buzunare', a spus Marius Țăranu, citat de agerpres.ro.  Spre deosebire de anii anteriori, în aceste zile au fost constatate trei fapte cu caracter contravențional: un caz de cerșetorie și două de tulburare a ordinii publice.

Pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei a continuat şi astăzi. Pelerinii care vin la Iași se pot închina la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva, racla în care se află mâna dreaptă a Sfintei Maria Magdalena, racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur precum și la racla în care este un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si daruiasca hainele sale saracilor.

Urmand sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului. Un inger i-a spus in vis sa se reintoarca in locurile parintesti. Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul, potrivit crestinortodox.ro.

Potrivit traditiei, se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au adus la tarm, iar un sihastru care traia acolo a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand o groapa, acestia au gasit trupul Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unul dintre cei care sapasera groapa a visat o imparateasa asezata pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn de la Dumnezeu, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Imediat dupa aceea au avut loc vindecari uimitoare in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră