Patrimoniul cultural al statelor membre ale Uniunii Europene a intrat în atenția parlamentarilor europeni. Aceştia au adoptat o rezoluție prin care comunitățile locale trebuie să fie principalii beneficiari ai avantajelor pe care le poate aduce patrimoniul cultural la nivel local.
Parlamentul cere astfel crearea unui portal unic de informare privind toate programele, oportunitățile de finanțare și cele mai bune practici din domeniul patrimoniului tangibil şi intangibil.
Prin această rezoluție, statele membre sunt încurajate să folosească anumite avantaje fiscale, precum reduceri de TVA sau alte taxe, pentru operatorii care lucrează în domeniul conservării sau restaurării de bunuri culturale de patrimoniu.
Rezoluția Parlamentului European atrage de asemenea atenția asupra altor amenințări la adresa patrimoniului cultural, pus în pericol nu numai de ravagiile timpului, dar în special de către diversele spolieri ale siturilor arheologice, războaie sau violări ale identității culturale și religioase.
Parlamentarul european, Mircea Diaconu a fost raportorul acestei rezoluții. Acesta a declarat că: "importanța acestui text rezultă chiar din titlu: o abordare "integrată" : integrată în tot ceea ce s-a întâmplat în trecut și ce se întâmplă astăzi. Chiar și criza actuală a imigrației își găsește explicația în distrugerea culturilor /civilizațiilor, iar rezolvarea nu poate fi în final decât una culturală."