Într-un interviu acordat radioului catolic portughez Radio Renasenca, prezentat într-un articol apărut în Le Figaro, Papa Francisc îşi face cunoscută gândirea asupra apelului lansat tuturor parohiilor de a primi câte o familie de refugiaţi. Intervievat de jurnalista Aura Miguel pe tema „criza refugiaţilor”, Papa Francisc estimează că ceea se vede la ora actuală este doar partea văzută a icebergului, adică oameni săraci care fug de război şi foame, dar partea nevăzută este un „sistem socio-economic rău şi injust în multe punct, în lume”. Un sistem care în loc să pună persoana în centrul lui, face din ban un Dumnezeu.
Papa Francis compară valul de refugiaţi spre Europa cu ceea ce se petrece în cartierele sărace de la marginea marilor oraşe din ţările din sud spre care se îndreaptă săracii în căutarea a ceva de muncă. „În Europa, spune Papa, este o surpriză, deoarece abia concepem că există asemenea situaţii, nu-i aşa? Şi, totuşi, se produc !”.
Europa să fie mamă şi nu o bunică fără copii
Pentru a rezolva această problemă, Papa Francisc spune că trebuie să mergem la cauze, „creând locuri de muncă şi investiţii”. Când cauza este un război, trebuie să acţionăm pentru pace. Fără ca lumea să ţină seama, spune Papa Francisc, că este în război contra ei, „distrugând casa noastră comună, mediul”.
Când am făcut îndemnul că să-i primim pe aceşti oameni, primiţi-i câţi sunt, am făcut-o pentru că „ştiu ce este emigrarea”, deoarece „eu sunt fiu de emigrant”. Totuşi, Papa Francisc recunoaşte că, la vremea respectivă, înainte de criza din 1929, era de muncă pentru cei care soseau. Papa Francisc a mai remarcat că aceşti oameni pot umple un vid, în special în ţările care nu au copii. Şi aceasta este „marea provocare pentru Europa: „de a fi mamă” în sensul demografic al termenului şi nu o „bunică” fără copii.
Întrebat în legătură cu valul masiv de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, Papa Francisc observă: „trebuie să recunosc că nu mai sunt ce au fost condiţiile de securitate de la frontiere. Adevărul este că la 400 de kilometri de Sicilia este un grup terorist de o incredibilă cruzime. Şi că de acolo vine pericolul infiltrării. Este adevărat”.
Aura Miguel l-a întrebat pe Suveranul Pontif dacă acest pericol ar putea afecta Roma. Răspunsul Papei a fost următorul: „Da, nimeni nu a spus că Roma ar fi imunizată contra acestei ameninţări. Puteţi să vă luaţi măsuri de protecţie punând aceşti oameni la treabă. Dar ne confruntăm cu o altă problemă: Europa traversează o profundă criză de locuri de muncă. Şi tinerii nu-şi pot găsi de muncă. Papa Francisc consideră că, dacă vine un refugiat din calea războiului, în ciuda tuturor măsurilor luate, va trebui să-l primim, pentru că este o cerere expresă a Bibliei.
Atât timp cât va vrea Domnul
Întrebat în legătură cu cât timp trebuie să îi găzduim pe refugiaţi, Papa Francisc spune că „atât timp cât va vrea Domnul”. Nu ştim în cât timp se va termina asta „şi vreau să-i cer Europei să deschidă ochii şi pentru asta îi mulţumesc”.
Papa Francisc a mai subliniat că, atunci când a îndemnat ca refugiaţii să fie primiţi, nu a cerut ca aceştia să fie găzduiţi în case, „în casa preotului”, dar într-un mic apartament, care trebuie găsit pentru a integra această familie în comunitate. De asemenea, Papa Francisc a vorbit despre multe mănăstiri care sunt aproape goale şi despre faptul că doar patru instituţii religioase au răspuns la apelul lansat în 2013 la ordinele religioase de a pune la dispoziţie clădiri pentru găzduirea celor fără de adăpost. Papa Francisc s-a angajat să adăpostească două familii.