Autoritatea competentă în România pentru emiterea ordinului european de protecție este organul judiciar pe rolul căruia se află cauza în care s-a dispus măsura de protecție pe baza căreia se solicită emiterea ordinului european de protecție, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Conform sursei citate, un ordin european de protecție poate fi emis sau, după caz, recunoscut și pus în aplicare atunci când persoana protejată și-a stabilit domiciliul sau reședința sau locuiește pentru o perioadă de timp ori urmează să-și stabilească domiciliul, reședința ori să locuiască o perioadă de timp pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decât cel care a emis măsura de protecție. Ordinul european de protecție poate fi emis la solicitarea persoanei protejate dacă sunt îndeplinite o serie de condiții.
Ordinul european de protecție poate fi emis pentru durata în care persoana protejată se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decât cel emitent, fără însă a depăși durata pentru care a fost dispusă măsura care a stat la baza emiterii acestuia, mai precizează Guvernul.
Actul normativ va fi transmis Parlamentului pentru adoptare.