Baremul de corectare era să învingă imaginația unui puști de 15 ani din Băilești, mișelește și fără drept de apel, doar trebuie să gândim la fel, simțim la fel, cum zic versurile unui cântec destul de auzit, dar prost.
Alexandru Pascu, elev în clasa a VIII-a la o școală din Băilești a participat pe 18 martie faza județeană a Olimpiadei de Matematică. Spre meritul său, la problema de geometrie, el a găsit o soluție diferită de cea din baremul de corectare stabilit de Ministerului Educației. Varianta, deși corectă din punct de vedere matematic, nu i-a fost punctată.
"A fost puţin surprinzător, adică eu mă aşteptam să primesc dacă nu maxim, aproape de maxim pentru că făcusem şi ştiam că explicasem foarte bine", a spus Alexandru Pascu, pentru digi24.ro.
"Am pus copilul să rezolve problema şi am pus-o pe mai multe forumuri naţionale şi internaţionale şi foarte mulţi oameni cu nume în lumea matematicii au zis că este o soluţie deosebită", spune Cristina Pascu, mama lui Alexandru.
"După ce am înţeles ce a vrut să spună, atunci mi-am dat seama că e o soluţie extraordinară şi că are perfectă dreptate, şi bazându-mă pe adevăr, am mers la Comisia Judeţeană unde s-a văzut ce trebuia să se vadă”, a declarat Gabriel Tica, profesorul de matematică al lui Alexandru.
Unul dintre profesorii din comisia de evaluare susţine că a corectat conform cu baremul impus de minister, prin urmare, Alexandru nu putea primi puncte pentru rezolvarea diferită a subiectului.
"Baremul pe care noi l-am avut la îndemână a venit pentru enunţul problemei pe care îl prevedea acel barem. Practic, el a dat răspunsul la altă problemă, dar s-a dovedit că este, într-adevăr, o rezolvare corectă", spune Cătălin Cristea, profesor comisie de evaluare.
Ministerul Educaţiei răspuns contestaţiei depuse de Alexandru şi a recunoscut drept corectă soluţia dată de el, oferind 4 puncte din 7 rezolvării problemei respective.
Învingând rigiditatea baremului și obtuzitatea corectorilor, Alexandru va ajunge în acest an pentru a treia oară în finala pe ţară a olimpiadei de matematică. Bravo, Alexandru! După liceu, rămâi în țară? După facultate, te mai întorci? Ce întrebări punem și noi, cine mai vrea să aibă de-a face cu baremul?!