Olaf Scholtz: Riscul utilizării de arme nucleare în Războiul din Ucraina este scăzut. Momentan

08 Dec 2021
Olaf Scholtz: Riscul utilizării de arme nucleare în Războiul din Ucraina este scăzut. Momentan

Riscul ca armele nucleare să fie folosite în conflictul din Ucraina a scăzut „deocamdată”, spune cancelarul german Olaf Scholz, anunță BBC News.

„Rusia a încetat să mai amenințe că va folosi arme nucleare ca răspuns la faptul că întreaga comunitatea internațională a tras o linie roșie la tot ce înseamnă arme nucleare”, a spus Scholz.

Miercuri, Vladimir Putin a sugerat că Moscova va folosi armele nucleare strict ca răzbunare.

Însă SUA au denunțat comentariile drept „rău voitoare” ce nu-și au locul în aceste momente.

Într-un interviu, Scholz a spus că recenta sa vizită în China a contribuit la „oprirea” amenințării escaladării nucleare.

El a spus că el și președintele chinez, Xi Jinping sunt de acord că „armele nucleare nu trebuie folosite” și că țările G20 au reafirmat această poziție la scurt timp după aceea.

Comentariul cancelarului german a venit a doua zi după ce președintele Putin a spus că riscul unui război nuclear „crește și ar fi greșit să ascundem acest aspect”.

Vorbind la o ședință televizată a consiliului său pentru drepturile omului, liderul rus a afirmat că Rusia „sub nicio formă” nu va folosi mai întâi armele și nu va amenința pe nimeni cu arsenalul său nuclear.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți de ce sunt armele nucleare”, a spus el, adăugând: „Nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii ținând această armă ca un brici”.

În interviu, Scholz a abordat, de asemenea, comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron că ar fi necesar să se ofere Rusiei „garanții pentru propria sa securitate, în ziua în care aceasta va reveni la masa” negocierilor.

„Prioritatea acum este ca Rusia să pună capăt imediat războiului și să-și retragă trupele”, a spus el, adăugând că „bineînțeles că suntem gata să vorbim cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Am oferit acest lucru înainte de război și această poziție e neschimbat."

În ciuda evaluării domnului Scholz, potrivit căreia riscul a fost redus datorită presiunii occidentale, SUA au criticat comentariile lui Putin, despre care a spus că echivalează cu „o nouă amenințare fără niciun semn”.

„Este periculos și contravine spiritului acelei declarații care a stat la baza regimului de neproliferare nucleară de la Războiul Rece”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Dl Scholz - care astăzi împlinește un an de când a fost ales cancelar - a abordat și chestiunile interne de apărare care au fost în centrul atenției de la începutul războiului din Ucraina.

La scurt timp după ce Rusia a invadat țara, el a anunțat o schimbare majoră a politicii de apărare prin angajamentul de a cheltui 100 de miliarde de euro (86,4 miliarde de lire sterline) pentru armata germană și creșterea cheltuielilor pentru apărare la peste 2% din PIB-ul Germaniei.

Acum, domnul Scholz a spus că speră să dezvolte un scut de apărare antirachetă în următorii cinci ani și a semnalat că guvernul german este deja în discuții cu producătorii diferitelor sisteme de apărare „pentru a se pregăti pentru decizii concrete”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră