O nouă bucată de istorie pusă la pământ: Fabrica de încălțăminte Clujana a intrat în faliment

28 Noi 2022
O nouă bucată de istorie pusă la pământ: Fabrica de încălțăminte Clujana a intrat în faliment

În cei aproape 33 de ani de la Revoluția din 1989, România și-a abandonat constant fabricile și uzinele, a lăsat oamenii pe drumuri și a vândut ruinele la preț de nimic. Nu a intervenit în procesul de modernizare, investiții și susținere a brandurilor românești apreciate la noi și peste hotare.

Ultimul și cel mai nou exemplu este fabrica Clujana care a intrat oficial în faliment.

În luna decembrie, fabrica Clujana va intra în faliment. Deja, fabrica simbol a Clujului și-a suspendat activitatea. Clujana are datorii de aproximativ 1 milion de euro către ANAF, furnizori și salarii, conform Monitorul de Cluj.

În 24 noiembrie, societatea Clujana, prin directorul Oancea Călin, a solicitat aprobarea formulării de către societate a unei cereri, la instanța judecătorească pentru declararea falimentului.

ANAF spune că la data de 17 iunie 2022 societatea figura cu obligații fiscale neachitate în sumă de 3.730.337 lei, pentru recuperarea acestora fiind luate măsuri de executare. Ulterior, în luna octombrie, ANAF a trecut la procedura de valorificare a bunurilor mobile/imobile sechestrate.

Clujana s-a mai aflat în procedură de insolvență, însă în 2020 s-a dispus închiderea procedurii generale a insolvenței și reinserția societății în activitatea economică.

Legea spune că nu se mai poate propune un plan de reorganizare dacă în ultimii 5 ani fabrica a mai fost subiect al procedurii insolvenței, motiv pentru care Clujana nu mai poate beneficia de o nouă reorganizare.

„Falimentul societății nu va produce un impact socio – economic major, în condițiile în care activitatea de producție a încetat deja”, arată Consiliul Județean Cluj.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, spune că brandul Clujana nu va dispărea, dar că, momentan, nu are soluții pentru salvarea fabricii. Mai mult, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, și-a exprimat deja disponibilitatea de a prelua marca Clujana.

Tișe spune că fabrica a ajuns unde a ajuns din cauza concurenței. Președintele CJ Cluj lasă să se înțeleagă că salvarea Clujana stă în banii unui privat.

„Fabrica nu a ajuns unde este pentru că anumiți directori au căpușat fabrica. Poate fi vorba de un management discutabil la anumite momente, dar nu e o fabrică căpușată. Nimeni nu a furat din Clujana. S-a simțit concurența națională și internațională. Poate o vom reporni cu o infuzie de capital străin, poate la nivel mai mic, la nivelul unei fabrici mai mici, Clujana poate să continue. Un privat care vine nu e un hoț. Dacă vine cineva care spune că dorește să cumpere cu brandul Clujana și să continue să facă încălțăminte, de ce nu? Foarte bine, până la urmă, fabricile de stat foarte puține mai răzbesc cu acționariat de stat. Statul e un manager mai slab decât managerii de la privat. Important e să o repornim, să o punem pe picioare, să putem angaja un număr de oameni care să aibă un salariu cinstit, statul nu va putea investi bani în fabrică, Consiliul Județean nu are cum să ia bani de la fabrică să ia bani să investească într-o fabrică de pantofi, nu ne pricepem și nu e menirea noastră ca administrație publică locală să administrăm fabrici. Dacă cineva e interesat să vină, să se facă o evaluare, și dacă cineva va dori îl ajutăm să repornească fabrica”, spunea săptămâna trecută, Alin Tișe.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră