O familie riscă să piardă tutela copilului deoarece refuză transfuzia de sânge ”contaminat” cu vaccinul împotriva COVID-19

30 Noi 2022
O familie riscă să piardă tutela copilului deoarece refuză transfuzia de sânge ”contaminat” cu vaccinul împotriva COVID-19

Serviciul de sănătate din Noua Zeelandă a depus o cerere în instanță cu privire la tutela unui copil de patru luni ai cărui părinți refuză să permită operația cardiacă care îi salvează viața, dacă nu este folosit sânge nevaccinat, conform The Guardian.

Părinții bebelușului au discutat despre starea de sănătate a fiului lor și despre preferințele lor medicale într-un interviu cu un militant anti-vaccinare.

În interviu, părinții spun că copilul lor are stenoză severă a valvei pulmonare și că are nevoie de o intervenție chirurgicală „aproape imediat”, dar că sunt „extrem de îngrijorați de sângele pe care [medicii] îl vor folosi”.

„Nu vrem sânge care este contaminat de vaccinare”, a spus tatăl. „Asta este sfârșitul înțelegerii – suntem în regulă cu orice altceva vor să facă acești medici.”

Vaccinurile pentru prevenirea bolilor severe și a decesului din cauza Covid-19 s-au dovedit a fi extrem de sigure și eficiente, cu milioane de oameni din întreaga lume vaccinați.

Potrivit serviciului de sânge, NZ Blood, orice vaccin Covid-19 din sânge este defalcat la scurt timp după injecție.

Într-o declarație, doctorul Mike Shepard, directorul interimar al serviciului de sănătate din Auckland, Te Whatu Ora, a spus că știe că poate fi îngrijorător pentru părinții care au un copil bolnav și iau decizii cu privire la îngrijirea lor.

Te Whatu Ora a depus luni acte la Curtea Supremă din Auckland în temeiul Legii privind îngrijirea copiilor. A cerut ca tutela copilului să fie mutată de la părinții lui, astfel încât să poată fi dat consimțământul pentru utilizarea sângelui donat, a raportat NZ Herald.

„Decizia de a depune o cerere în instanță este întotdeauna luată având în vedere interesul superior al copilului și în urma unor conversații ample cu whānau”, a spus Shepard.

„Deoarece această chestiune este în fața instanțelor, nu vom mai comenta.”

Miercuri, părțile s-au prezentat la instanță pentru a stabili o dată pentru o audiere de urgență, în timp ce un grup de 100 de susținători anti-vaccinare s-au adunat în fața clădirii.

Avocatul lui Te Whatu Ora, Paul White, a declarat instanței că profesioniștii medicali au spus că un copil cu o astfel de afecțiune ar fi fost tratat cu câteva săptămâni în urmă în circumstanțe normale; în timp ce avocatul părinților, Sue Gray, o altă militantă proeminentă împotriva vaccinării, a spus că părinții își doreau o îngrijire mai bună decât ceea ce oferea statul.

„Deoarece îmi etichetează clienții drept teoreticieni ai conspirației, [poziția lor] este că orice spun clienții mei poate fi ignorat”, a spus ea.

NZ Blood a spus: „Tot sângele donat este, de asemenea, filtrat în timpul procesării, astfel încât orice urme care ar putea fi încă prezente nu prezintă niciun risc pentru primitori.

„Nu separăm și nu etichetăm sângele pe baza stării de vaccinare a donatorului împotriva Covid-19.” Acesta a adăugat că nu există dovezi că vaccinarea anterioară a afectat calitatea sângelui pentru transfuzie.

Un lector de bioetică la Universitatea din Otago, Josephine Johnstone, a declarat pentru RNZ că este foarte rar ca un caz să ajungă atât de departe. A fost un caz supărător pentru toți cei implicați, a adăugat ea, pentru că a existat un dezacord semnificativ între părinți și echipele de asistență medicală, ambele încercând să acționeze în interesul superior al copilului.

„Părinții au multă autoritate de luare a deciziilor asupra vieții copilului lor – există o zonă uriașă de discreție pentru părinți pentru a lua decizii, inclusiv în ceea ce privește problemele medicale”, a spus Johnstone.

„Dar există limite la asta și acesta este unul dintre acele cazuri tragice în care limita are consecințe pe viață și pe moarte.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră