Noi precizări în privinţa restricţiilor de respectat în această perioadă. Unde găsim formularul corect de declarație pe proprie răspundere

13 Apr 2020 | scris de A.V.
Noi precizări în privinţa restricţiilor de respectat în această perioadă. Unde găsim formularul corect de declarație pe proprie răspundere

Românii pot face cumpărăturile tradiţionale de Paşte, dar având asupra lor documentele de circulaţie, iar vizitele şi petrecerile nu sunt permise. Iată precizările transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Aprovizionarea cu carne de miel se poate face şi anul acesta de la agenţii economici autorizaţi, însă mieii nu mai pot fi aduşi pentru sacrificare la intrările în oraş – precizează grupul pentru comunicare strategică.

Acesta menţionează şi faptul că vânzătorul se poate deplasa la domiciliul clientului, însă, pe lângă declaraţia pe proprie răspundere şi actul de indentitate, acesta trebuie să aibă asupra sa şi actele de provenienţă a cărnii.

Sunt permise şi deplasările la părinţi sau la bunici, pentru a-i aproviziona cu alimente pentru masa de Paşte, însă tot în condiţiile respectării ordonanţelor militare în vigoare.

Vizitele de Paşte nu sunt, însă, permise, iar recomandarea autorităţilor este să se evite pe cât posibil contactul direct cu persoanele vârstnice, în condiţiile în care unii purtători ai coronavirus pot fi asimptomatici.

În ceea ce priveşte slujbele din Săptămâna Mare şi din Noaptea de Înviere, acestea vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor, fiind transmise în mediul online şi pe canale TV.

De asemenea, se poate ieşi în proximitatea casei, în afara curţii, pentru a primi Lumina de la voluntari cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, sau pentru a asculta slujba, însă nu vă puteţi deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă şi nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane.

În cazul în care locuiţi la bloc, puteţi ieşi din case, de asemenea, pentru a primi Lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esenţial să respectaţi regulile de distanţare socială, să nu aglomeraţi casa scării imobilului şi să nu formaţi grupuri mai mari de trei persoane.

Organizarea de petreceri în familie în curtea casei proprii, în Noaptea de Învirere sau în Duminica Paştelui este permisă doar dacă participă strict cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane sau rude.

Deplasările la cimitir pentru a aprinde lumânări în Noapte de Înviere nu sunt considerate necesităţi şi nu sunt recomandate.

Românii încă au nelămuriri în privința declarației pe proprie răspundere și dacă aceasta poate fi semnată electronic sau trebuie semnată de mână. Grupul de Comunicare Strategică face noi precizări pe acest subiect: de unde se poate descărca formularul corect și cum trebuie semnat.

Formularul declarației pe proprie răspundere trebuie printat (înainte sau după completare) sau scris de mână, iar apoi semnat de mână, potrivit unui nou set de precizări din partea Grupului de Comunicare Strategică. Îl pot semna electronic doar cei care au acest drept, nu este de ajuns imitarea semnăturii pe ecranul telefonului sau al calculatorului. 

„Întrebare: Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere. Este obligatoriu să o prezint fizic sau este suficient să arăt poza de pe telefon?

Răspuns: Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că "Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura". Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.

Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, de pe site-ul Știri Oficiale sau de pe site-ul STS.

Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră