Neymar a fost achitat în procesul în care risca 2 ani de închisoare și o amendă de 10 milioane de euro

13 Dec 2021
Neymar a fost achitat în procesul în care risca 2 ani de închisoare și o amendă de 10 milioane de euro

Un tribunal spaniol l-a achitat pe fotbalistul brazilian Neymar într-un proces pentru fraudă și corupție legat de transferul său din 2013 de la Santos la Barcelona.

Judecătorii au decis să-i achite pe cei nouă inculpați care erau urmăriți penal în acest proces, printre care Barcelona, ​​foștii președinți de club Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell, tatăl lui Santos și Neymar, se arată într-un comunicat al instanței, transmis de The National.

Procesul de mare profil al lui Neymar a început la jumătatea lunii octombrie la Barcelona, ​​cu doar o lună înainte de începerea Cupei Mondiale din Qatar, unde jucătorul de 30 de ani – care acum este la campioana Franței Paris Saint-Germain – și Brazilia au pierdut după loviturile de departajare împotriva Croației în sferturile de finală.

Procurorii au cerut inițial o pedeapsă de doi ani de închisoare și o amendă de 10 milioane de euro (10,5 milioane de dolari) pentru Neymar, dar într-o mișcare surpriză au renunțat la acuzațiile de corupție și fraudă împotriva tuturor acuzaților. În octombrie, procurorul Luis Garcia Canton a cerut instanței din Barcelona să-i achite pe toți inculpații, deoarece nu a existat „cel mai mic indiciu de fraudă”.

Firma braziliană de investiții sportive DIS, care deținea 40% din drepturile sportive ale lui Neymar când era la Santos, a intentat un proces în 2015, susținând că a fost fraudată în timpul transferului jucătorului la Barcelona.

Acesta a susținut că Neymar, Barcelona și clubul brazilian s-au înțeles pentru a masca adevăratul cost al transferului său, înșelându-l astfel de partea care îi revine din transferul jucătorului. DIS a mai susținut că nu a fost informată despre existența unui contract de exclusivitate în 2011 între Neymar și Barcelona.

Dar procurorii spanioli, care au împărtășit inițial punctul de vedere al DIS, au spus ulterior că acuzațiile companiei nu se bazează pe „probe”. Ei au ajuns la concluzia că în acest caz era o chestiune de justiție civilă mai degrabă decât penală.

Chiar dacă procurorii și-au renunțat acuzațiile, cazul a continuat, deoarece instanța a luat în considerare și un rechizitoriu separat depus de DIS, așa cum este permis de legea spaniolă.

DIS a căutat să recupereze 35 de milioane de euro din care pretinde că a fost înșelat.

Verdictul instanței îi va oferi o pauză lui Neymar, care a sugerat că ar putea renunța la fotbalul internațional după înfrângerea Croației.

„Nu închid nicio ușă la echipa națională, dar nici nu garantez 100% că mă voi întoarce”, a spus Neymar, care a egalat numărul record al lui Pele de 77 de goluri pentru Brazilia cu o lovitură strălucitoare. „Trebuie să mă gândesc puțin mai mult la asta, la ce este potrivit pentru mine și pentru echipa națională.

"Este un sentiment îngrozitor, cred că acesta este un sentiment mai rău decât ceea ce s-a întâmplat la ultima Cupă Mondială. Este greu să găsesc cuvintele pentru a descrie acest moment."

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră