Miracolul de la Iași: 10 medici, 20 de ore în sala de operație și replantarea membrelor unei fetițe

18 Dec 2022
Miracolul de la Iași: 10 medici, 20 de ore în sala de operație și replantarea membrelor unei fetițe

O fetițe de doar 15 ani a trecut printr-un cumplit accident rutier în Pașcani înn urma căruia i-au fost amputate ambele brațe. Medicii au decis transportul pacientei de urgență la Iași unde o echipă extinsă a decis să lupte pentru o viața cât mai normală a copilei și să încerce chirurgical o replantare a brațelor.

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Sectiei de Chirurgie Plastica, a precizat ca se spera la o recuperare totală a fetiței care era membra unui ansamblu folcloric local.

"Intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre, unul dintre ele amputat, celălalt devascularizat, fetița este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului. Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluarea funcționalității ambelor membre superioare în proporție de aproximativ 85%. Va avea nevoie de un program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie, dar faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. În această seară copilul rămâne în ATI și probabil pe parcursul următoarelor 5-7 zile va rămâne în Terapie Intensivă pentru tratament suportiv. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni pentru reevaluarea leziunilor și după trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după 3-5 zile, va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care după încă 3-4 zile acoperirea defectelor cutanate restante.”

La operație au participat practic 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri.

Doctorul coordonator a mai precizat: ”Nu vor rămâne multe cicatrici, vor rămâne o parte din teritoriile cutanate fără sensibilitate, dar cele considerate neimportante din punct de vedere funcțional. Cu un program susținut de kinetoterapie și fizioterapie în mod particular apreciem că recuperarea va fi în procent de de 85%".

Medicul a ţinut să precizeze că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului, a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Municipal Paşcani, iar ulterior în autospeciala care a transferat-o la Spitalul pentru Copii din Iaşi şi chiar în UPU de la Spitalul pentru Copii "Sf. Maria" din Iaşi. Astfel, echipa de medici din sala de operaţie a fost pregătită din timp cu tot ce a fost necesar pentru ca peparcursul celor 20 de ore intervenţii chirurgicale să fie prevenite şi tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului, conform ziaruldeiași.ro.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră