„Prin prezenta vă solicităm să dispuneţi realizarea unei anchete cu privire la condiţiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare şi redactare a tezei de doctorat depusă şi susţinută în instituţia ce conduceţi identificată prin descrierea: KÖVESI, Laura Codruţa Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Teză de doctorat. Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr.Viorel Paşca. Timişoara: Universitatea de vest. 2011”, se arată în adresa transmisă Universităţii de Vest din Timişoara şi Ministerului Educaţiei de către Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, potrivit antena3.
„În concluzia analizei noastre, rezultă că teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat, adică cel puţin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este şi raţiunea pentru care vă solicităm să dispuneţi iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat autoarei”, se precizează în cerere. GRAUR precizează că solicitarea este întemeiată pe o analiză făcută de asociaţie.
Sebastian Ghiţă şi autodenunţul
Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, săptămâna trecută, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Deputatul spune că, în 2012, el și alți înalți funcționari ai statului au făcut parte dintr-o Comisie tehnică a Consiliului Național de Etică, comisie care trebuia să stabilească dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a plagiat în teza de doctorat sau nu. Sebastian Ghiță spune că, de fapt, Comisia nu s-a întrunit.
Şefa DNA despre acuzaţiile care i se aduc
Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a afirmat, într-un interviu acordat Radio Europa FM, că teza ei de doctorat este una ”corectă”, arătând că a fost verificată în 2012 de Comisia Națională de Etică. ”Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Națională de Etică. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele și am primit un verdict final definitiv acum patru ani. Am respectat normele academice, teza mea este corectă”, a spus Kovesi.
Șefa DNA a mai spus că cine dorește redeschiderea anchetei cu privire la lucrarea ei de doctorat trebuie să vină cu probe solide în acest sens.
”Cine contestă acest verdict și cine spune că această teză nu este corectă, să vină cu un dosar cu probe. Eu, care știu că am o teză corectă, muncită, ce motiv am să mă duc să cer verificarea tezei mele. Adică, mă duc eu, care știu că am o teză corectă, dar spun: verificați și dumneavoastră ceea ce știu că este corect”, a declarat Kovesi, la Europa FM.