Michelle Obama - femeia care a redefinit rolul de Prima Doamnă a Americii

23 Noi 2022
Michelle Obama - femeia care a redefinit rolul de Prima Doamnă a Americii

Când Michelle Obama a urcat pe scena Convenției Naționale Democrate din 2016, ea avea o misiune clară: să injecteze puțină inspirație în ceea ce fusese o campanie provocatoare. Tensiunile din cadrul Partidului Democrat, reprezentate de apariția neașteptat de puternică a senatorului Bernie Sanders la primare, zguduiseră convenția de la început, iar echipa lui Hillary Clinton s-a chinuit să găsească echilibrul între primele inspiratoare ale nominalizării ei și energia haotică a candidaturii lui Donald Trump, conform CNN.

Obama a fost cel care a găsit acest echilibru, într-un discurs plin atât de urgență, cât și de posibilitate. Cea mai memorabilă replică ar deveni un strigăt de raliu pentru liberali: „Când ei coboară, noi mergem sus”.

Dintr-un alt vorbitor, o astfel de replică ar fi putut avea un miros de îngâmfare liberală, mai mult de înaltă decât de înaltă. Dar de la Obama, cineva care nu a căutat în lumina reflectoarelor și a rămas sfâșiat de rolul ei în politică, a fost un reamintire să nu-l urmezi pe Trump pe drumul jos, să modelezi lumea în care ai vrut să trăiești.

A fost, de asemenea, un semn că Obama ar putea într-o zi să producă o carte ca cea mai recentă a ei. „The Light We Carry” vine la patru ani după memoria ei, „Becoming”, o carte care s-a vândut în 10 milioane de exemplare în primele luni de pe piață.

Dar „The Light We Carry” nu este o continuare a memoriilor. Este o carte de autoajutorare, una care reflectă toate convențiile genului și arată că Obama îi înțelege atractivitatea: nu ca o fostă primă doamnă care a făcut lucruri pe care puțini oameni le vor putea face vreodată, ci ca o persoană care s-a confruntat provocări familiare în ciuda circumstanțelor ei neobișnuite. Ea are un simț intuitiv al cât de neclare au devenit liniile dintre nu numai personal și politic, ci dintre influență și politician. În această carte, Obama își arată dorința de a folosi acea încurcătură de emoție și putere pentru a aduce oamenii împreună, dar ușurința cu care sentimentele și politica se îmbină acum este, de asemenea, o reamintire a cât de ușor ar putea fi folosită acea combinație pentru a împărți.

„The Light We Carry” a luat naștere atât din momentul „ne mergem sus”, cât și din turneul cărții despre „Becoming”. Dacă „mergem sus” a devenit un semn al rolului lui Obama ca autoritate morală pentru milioane de americani, „devenirea” a devenit un canal prin care au ajuns să o vadă ca pe cineva care a împărtășit și a înțeles luptele lor.

Fosta primă doamnă Michelle Obama vorbește în timpul unui miting pentru Săptămâna Națională de Acțiune a When We All Vote la Chaparral High School, pe 23 septembrie 2018, în Las Vegas, Nevada.

Călătoria FIV a lui Michelle Obama ar putea ajuta mai multe femei

În noua sa carte, Obama scrie despre turneul care a urmat publicării memoriului ei, când a vorbit cu stadioane sold-out și grupuri de carte de mărimea unei sufragerie. „Cu spațiul și energia necesare pentru a scrie o carte și pentru prima dată în decenii fiind eliberată de lumea politică pe care o locuia soțul meu, m-am trezit să pun părțile lăsate în afară”, scrie ea despre „Devenirea”. „Cu cartea, m-am arătat din interior spre exterior, mai puțin păzit decât fusesem vreodată și am fost surprins să descopăr cât de repede și-au lăsat alții garda jos ca răspuns.”

Momentele în care a simțit o conexiune nu au trecut peste părțile pline de farmec din viața ei ca primă doamnă – „Nimeni nu a venit la mine la evenimente de carte disperat să vorbească despre perioada în care purtaseră o rochie de bal sau interacționaseră cu un senator sau făcuseră un alb. Turul casei” – sau chiar numeroasele ei realizări profesionale. Mai degrabă, au apărut din experiențele comune ale unui părinte care trăiește cu scleroză multiplă, sau un câine nedresat, sau o oră de prânz petrecută înghesuit într-o mașină, singurul loc în care, ca părinți ai copiilor mici, puteau găsi liniște și singurătate.

Acea idee că experiențele ei nu numai că ar putea crea conexiuni, ci ar putea fi extrase pentru sfaturi utile, a devenit baza pentru „Lumina pe care o purtăm”. Deși Obama este celebru sceptic față de politică, ea este încă investită în crearea schimbării. Modul în care ea gândește despre schimbare ar trebui să fie familiar: schimbarea începe mai întâi în interior, apoi are loc acasă, apoi se răspândește în comunitatea mai largă. „O lumină o hrănește pe alta”, scrie ea. „O familie puternică dă putere altora. O comunitate implicată îi poate aprinde pe cei din jur. Aceasta este puterea luminii pe care o purtăm.”

Familiar este o modalitate bună de a descrie această nouă carte. Nu doar pentru că reamintește bucăți din memoriile ei – Obama presupune că probabil ați citit deja „Devenirea” – ci pentru că respectă convențiile genului modern de autoajutorare. Ea își întărește sfaturile nu numai cu experiențe personale, ci și cu un amestec de studii științifice, anecdote și povești atât de la oameni obișnuiți, cât și de la celebrități de renume precum Lin-Manuel Miranda și Toni Morrison. Emoțiile pe care le explorează sunt și ele centrale pentru gen: vulnerabilitate, anxietate, autenticitate.

Ceea ce face cartea atât de neobișnuită și care merită citită este că este o primă doamnă, mai degrabă decât un antrenor de viață, care se adresează experiențelor și emoțiilor ei pentru a o scrie. Nu pentru că este singura primă doamnă care a oferit sfaturi, ci pentru că modul în care își împachetează sfaturile arată cât de mult s-a schimbat genul.

Timp de 20 de ani, Eleanor Roosevelt a scris o coloană de sfaturi numită „Dacă mă întrebi”, care a oferit sfaturi practice cu privire la întrebări politice, culturale și chiar romantice. Rubrica a apărut în Lady’s Home Journal și apoi în McCall’s, două reviste pentru femei care erau populare în cultura americană de la mijlocul secolului. Dar a fost un produs atât al autorului său, cât și al timpului său: practic, atent, dar și rezervat – Roosevelt nu și-a deschis gândurile cele mai intime și viața privată pentru cititorii săi. „Există unele lucruri în viață pe care ar trebui să i se permită să le păstreze pentru sine”, a scris ea.

Dar cultura americană avea să devină mai terapeutică în anii care au urmat, creând mai mult spațiu pentru discuțiile publice despre emoții și luptele personale. Acest lucru a devenit clar când Prima Doamnă Betty Ford și-a divulgat luptele cu dependența și a dezvăluit că a consultat un terapeut. A fost atât un semn al cât de mult s-au schimbat lucrurile – astfel de detalii personale despre asemenea personalități publice, în special cele politice, au fost rareori dezvăluite de bunăvoie în epocile anterioare – dar și cât de nouă era o astfel de împărtășire în acea perioadă. Dezvăluirile lui Ford i-au uimit pe americani, contribuind în același timp la crearea unei culturi care le-a permis oamenilor să vorbească mai deschis despre propriile lupte.

Scrisul de auto-ajutorare s-a schimbat odată cu cultura, deși nu a fost un domeniu cu care s-a angajat primele doamne după ce Ford s-a angajat. Primele doamne au scris cărți care nu erau memorii. Barbara Bush a scris o carte pentru copii din perspectiva primului câine, Millie; Hillary Clinton a scris cartea axată pe politici „It Takes a Village”; Laura Bush a scris cărți pentru copii și o carte despre femeile din Afganistan - dar niciuna ca „The Light We Carry”.

Decizia lui Obama de a scrie această carte vorbește atât despre poziția ei neobișnuită, cât și despre o voce de ridicare morală și îndrumare, dar și despre cariera ei post-Casa Albă. Prin podcasting și documentare, Obama a dezvoltat un anumit brand, mai important decât un brand de stil de viață și mai personal decât un brand politic. Și asta vorbește despre această cultură specială și moment economic, când pentru a rămâne implicate cu oamenii, celebritățile trebuie să deschidă porțile vieții lor personale și emoționale.

Toate acestea fac din „Lumina pe care o purtăm” o lectură fascinantă – fie pentru reflecțiile despre cum să facem față anxietății și relațiilor și imensa incertitudine din viața noastră de astăzi, fie pentru instantaneul unui moment în care politica, celebritatea, autoajutorarea iar autenticitatea s-a încurcat în moduri pe care încă încercăm să le înțelegem.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră