E o tradiție ca Papa să adreseze un mesaj poporului pe care urmează să-l viziteze. Sanctitatea Sa Papa Francisc a afirmat, într-un mesaj înaintea vizitei sale în România, difuzat marţi seară în exclusivitate de TVR, că vine între români pentru a "merge împreună".
"Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm, să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi", spune Sfântul Părinte.
În mesaj, Papa Francisc mulţumeşte preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru invitaţia de a vizita "România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate".
"Dragi fraţi şi surori din România. Mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va aduce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură şi doresc încă de pe acum să vă adresez tuturor salutul meu cel mai cordial. Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate şi le mulţumesc preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru că m-au invitat şi pentru deplina colaborare. Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu patriarhul şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu păstorii şi credincioşii catolici", afirmă Papa Francisc.
Sanctitatea Sa aminteşte şi de "legăturile de credinţă care ne unesc încă de la apostoli" şi de cei şapte martiri greco-catolici pe care-i va proclama fericiţi în timpul vizitei în România.
"Legăturile de credinţă care ne unesc vin încă de la apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a adus credinţa pe pământul vostru. Fraţi de sânge, au fost toţi fraţi şi în vărsarea sângelui pentru Domnul. Şi printre voi au fost atâţia martiri chiar în timpurile recente, precum cei şapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama fericiţi. Faptul pentru care au suferit până la jertfirea vieţii este o moştenire mult prea preţioasă ca să fie uitată. Şi este o moştenire comună care ne cheamă să nu ne îndepărtăm de fratele care participă la ea. (...) Ştiu că mulţi pregătiţi vizita mea în mod intens şi vă mulţumesc din inimă. Vă asigur că vă stau aproape în rugăciune vouă tuturor şi vă dau binecuvântarea mea. Şi vă cer, vă rog, să vă rugaţi pentru mine. Să ne vedem cu bine!", mai spune Papa Francisc.
România așteaptă de 20 de ani prezența unui Suveran Pontif, iar la Vatican se pun la punct ultimele detalii ale călătoriei.
Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România se va desfăşura în perioada 31 mai - 2 iunie, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. Suveranul Pontif se va afla la Bucureşti pe 31 mai, la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi pe 1 iunie şi la Blaj pe 2 iunie.
Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în mai 1999.
În această săptămână, în contextul vizitei pe care o efectua în România Papa Francisc, pe teritoriul Capitalei funcţionează un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat ca fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite, informează PMB într-un comunicat transmis AGERPRES, anunţând o serie de măsuri având în vedere sosirea la Bucureşti, vineri, a Sanctităţii Sale.
Conform sursei citate, Poliţia Locală va suplimenta numărul echipajelor din teren atât pentru fluidizarea traficului, cât şi pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în zonele foarte aglomerate, fiind mobilizaţi aproximativ 400 de poliţişti locali.
De asemenea, echipe mobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor fi permanent pe teren şi vor distribui apă plată în zonele unde vor avea loc manifestările şi vor acorda sprijin tuturor celor care vor avea nevoie.
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a adoptat un plan de măsuri pentru cele 19 spitale pe care le administrează, ce se va aplica de joi. Astfel, în toate unităţile spitaliceşti administrate de ASSMB se va asigura serviciul de gardă consolidat cu garda de specialitate, iar echipe mixte ASSMB - spitale vor coordona activităţile 24 de ore din 24, precizează sursa citată.
PMB anunţă suplimentarea numărului operatorilor de salubritate şi amplasarea a 250 de toalete ecologice în zonele aglomerate.
Credincioşii care nu şi-au rezervat locuri în Catedrala "Sf. Iosif" vor putea urmări slujba pe cele trei ecrane ce vor fi instalate lângă lăcaşul de cult. Alte două ecrane vor fi amplasate pe Calea Victoriei, două în Piaţa George Enescu şi două ecrane în Piaţa Revoluţiei, la Memorialul Renaşterii, precizează PMB.
"Având în vedere afluxul foarte mare de pelerini şi turişti care vor veni în Capitală, autorităţile estimând un număr de aproximativ 50.000 de persoane, pe durata vizitei pe teritoriul Capitalei funcţionează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale şefilor de stat. Sunt mai multe locaţii pentru care instituţiile abilitate au stabilit restricţii majore de acces şi circulaţie, în special în zonele Palatul Patriarhiei Ortodoxe Române, Noua Catedrală Ortodoxă a Neamului şi Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif"", se arată în comunicatul citat.