Medicii ameninţă cu proteste fără precedent. Ce se va întâmpla în domeniul sanitar

24 Iul 2016 | scris de Mara Răducanu
Medicii ameninţă cu proteste fără precedent. Ce se va întâmpla în domeniul sanitar

Florin Chirculescu, vicepreședintele federației, a precizat la Digi24 că un medic are obligația de a face o gardă pe lună, restul gărzilor fiind ore suplimentare pentru care doctorii nu primesc niciun fel de sporuri, așa cum ar avea dreptul (sport de muncă suplimentară, spor de noapte, spor de urgență, spor de radiologie etc.). El a arătat că există o directivă europeană potrivit căreia timpul maxim de lucru al unui medic trebuie să fie de 24 de ore. Or, 75 la sută dintre medici lucrează 33 de ore în timpul gărzii, a arătat dr. Florin Chirculescu. În plus, atunci când sunt concedii sau personal insuficient, doctorii ajung să facă chiar opt-zece gărzi pe lună, susține Florin Chirculescu. „Pacienții suferă dacă medicii sunt mult prea obosiți!”, a avertizat el.

Comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară:

„Refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare poate conduce la blocarea sistemului sanitar

Având în vedere faptul că negocierile cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, purtate în data de 22.07.2016, au evidențiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe această temă au indicat situația dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federația „Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte următoarele drepturi:

- Dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu);

- Dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte;

- Dreptul la concediul de odihnă pentru CIM - urile aferente gărzilor suplimentare;

- Dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore;

- Dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore.

Recomandarea a fost transmisă până în acest moment, via e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice. În condițiile în care medicii pun în practică această recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor.

Recomandarea face parte din PROTESTUL INTELIGENT lansat de Federația „Solidaritatea Sanitară”, acesta vizând apărarea drepturilor tuturor categoriile de salariați din sectorul public de Sănătate.

A doua acțiune declanșată în cadrul PROTESTULUI INTELIGENT o constituie lansarea PETIȚIEI Pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, fiind invitați s-o semneze toți medicii aflați în această situație. Precizăm că, în momentul semnării, în numele fiecărui semnatar este transmis automat un e-mail către adresele de e-mail ale Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului prin intermediul căruia semnatarul solicită drepturile prezentate în petiție și își exprimă susținerea pentru acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” care vizează apărarea/obținerea acestor drepturi. Numele, prenumele, gradul profesional și localitatea semnatarilor sunt publice pe site-ul petiției: http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/“, se arată în comunicatul Federației „Solidaritatea Sanitară”. 

I

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră