Extremismul câștigă teren în SUA. Marjorie Taylor Greene, membra a Congresului: dacă aș fi condus atacul americanilor asupra Capitoliului, am fi câștigat

12 Dec 2021
Extremismul câștigă teren în SUA. Marjorie Taylor Greene, membra a Congresului: dacă aș fi condus atacul americanilor asupra Capitoliului, am fi câștigat

Membra a Congresului SUA de extremă-dreapta, Marjorie Taylor Greene a declarat că dacă ea și fostul strateg de la Casa Albă din perioada lui Donald Trump, Steve Bannon ar fi fost responsabili de organizarea insurecției de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, mulțimea de americani ar fi câștigat, iar toți cei care au participat la atac „ar fi fost înarmați”, conform The Guardian

Celebră pentru declarațiile controversate din timpul pandemiei și luptei împotriva lui Fauci, ea a făcut aceste comentariile despre atacul mortal asupra Capitoliului din 6 ianuarie în timpul unui discurs la o gală a Clubului Tinerilor Republicani din New York de pe Park Avenue din Manhattan, sâmbătă seara. 

Greene, care a intrat în Casa SUA ca reprezentant nou ales din Georgia, anul trecut, a spus: „S-au întâmplat evenimentele din 6 ianuarie, iar următorul lucru pe care îl știți, am organizat toată treaba, împreună cu Steve Bannon. Și vă spun ceva, dacă Steve Bannon și cu mine am fi organizat asta, am fi câștigat. Ca să nu mai vorbim că ar fi fost înarmați toți.”

Ea a continuat: „Vezi care e gluma, nu-i așa? Ei spun că toată treaba a fost planificată și mă gândesc, glumiți? O grămadă de conservatori, susținătorii celui de-al doilea amendament, au mers în Capitoliu fără arme și cred că am organizat asta? Eu nu cred acest lucru."

Publicul – care a inclus Bannon, Donald Trump Jr și personalități proeminente din extrema dreaptă – a întâmpinat remarcile incendiare ale lui Greene cu bucurie și declarații de  afirmare. Printre participanți s-au numărat și fondatorii Vdare, un site web naționalist care se opune imigrației.

Discursul lui Greene a fost înregistrat, iar părți din el au fost postate pe Twitter de Patriot Takes, care monitorizează extremismul de extremă dreaptă.

Congresista are un istoric lung de declarații controversate, inclusiv comentarii rasiste și expresii de sprijin pentru teoria conspirației de extremă dreapta QAnon. În aprilie, ea a fost forțată să depună mărturie despre acțiunile sale în perioada premergătoare insurecției de la Capitoliu într-o ședință de judecată din Georgia, în care oponenții au încercat să o excludă din Congres.

În cadrul audierii au fost prezentată cu mesaje text între Greene și șeful personalului de la Casa Albă al lui Trump, Mark Meadows, la mai puțin de două săptămâni după evenimentele 6 ianuarie. Într-un text, ea i-a spus lui Meadows că alți membri ai Congresului susțineau că „singura modalitate de a salva Republica noastră este ca Trump să declare legea marțială... Ei au furat aceste alegeri. Toți știm asta.”

Greene a spus instanței că nu a făcut nimic rău și că a fost o „victimă” a ataculuui Capitoliului, care a provocat nouă decese, inclusiv sinuciderile unor ofițeri ai legii, aceștia fiind traumatizați de gravitatea evenimentelor. Ea a spus că nu își amintește să fi scris ea textul legii marțiale.

Alți vorbitori de la evenimentul Park Avenue au desfășurat o retorică controversată. Președintele gazdelor Young Republican, Gavin Wax, a cerut „război total” împotriva liberalilor.

„Vrem război total”, a spus el. „Trebuie să fim pregătiți să luptăm în fiecare arenă. În mass-media, în sala de judecată, la urne. Și pe străzi.”

Wax a adăugat: „Acesta este singurul limbaj pe care stânga o înțelege. Limbajul puterii pure și nealterate.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră