Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși iar 19 februarie a fost proclamată zi de sărbătoare națională prin Legea nr. 305/2015. Cu acest prilej, a fost lansat Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși" derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși". Totodată, reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au pregătit, pe 19 februarie, ample serii de proiecte care pun în valoare opera marelui sculptor:
- Accademia di Romania din Roma organizează manifestarea cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși, 140 de ani de la naștere". Evenimentul va avea loc în Sala de conferințe a Institutului.
- La Institutul Cultural Român de la Beijing are loc manifestarea „Cinstirea lui Brâncuși, geniul român", la sediul Institutului și la Shanghai, la sediul Asociației de Prietenie China - România, filiala Shanghai.
- Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin marchează Ziua Brâncuși prin manifestarea cu titlul „Centenarul Constantin Brâncuși partea 1 / Proiecție holografică cu mapare dedicată Coloanei Infinitului", la Literaturwerkstatt (Kulturbrauerei Berlin).
- Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează la sediul Institutului, primul eveniment dedicat celebrării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.
- Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău organizează trei manifestări pentru a celebra Ziua Brâncuși. „Suită de evenimente prilejuite de inaugurarea anului Brâncuşi în Republica Moldova", în perioada 19-21 februarie,la Teatrul Republican „Luceafărul" și la Casa de cultură din Leova. ; Expoziția „Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră", va avea loc la Galeria La Rond și proiecţia filmului documentar Brâncuşi, pe 24 februarie 2016, la cinematograful Odeon din Chişinău.
- Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează o conferință și o proiecție de film la sediul Institutului.
- Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Brâncuși, la sediul Institutului, cu o prelegere urmată de proiecția a două documentare artistice cu titlul Constantin Brâncuşi.
- Institutul Cultural Român de la Londra organizează, la sediul Institutului, manifestarea „Brâncuşi - o perspectivă britanică":proiecția producției BBC, Tony Cragg on Constantin Brâncuși în regia lui Cristopher Swayne, urmată de o dezbatere despre influența sculptorului român.
- Institutul Cultural Român de la Madrid organizează manifestarea „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși", la sediul institutului.
-Institutul Cultural Român de la New York organizează proiectul „BRANCUSI 140", la The Wild Horses of Stable Island Gallery.
-Institutul Cultural Român de la Paris organizează proiecția filmului documentar Brâncuși regizat de Cornel Mihalache, ce deschide seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român de la Paris pentru a marca Anul Brâncuși.
- Institutul Cultural Roman de la Praga organizează Evenimentul aniversar Constantin Brâncuși, la sediul Ambasadei României în Republica Cehă.
- Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează manifestarea „Mari români: Aniversare Constantin Brâncuşi", la sediul Institutului. -
- Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează manifestarea „Sărbătorirea a 140 ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi", la sediul Institutului.
-La Institutul Cultural Român de la Varşovia are loc „Omagiu lui Constantin Brâncuși - 140 de ani de la naștere".
- Institutul Român De Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia va marca cei 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi în Sala „Marian Papahagi" a Institutului..
- Institutul Cultural Român de la Viena aduce un Omagiu lui Constantin Brâncuși prin proiecția filmului documentar Brâncuşi realizat de Cornel Mihalache, la sediul institutului.
Această serie sincronizată de manifestări culturale din data de 19 februarie, a reprezentanțelor Institutului Cultural Român din străinătate reprezintă atât marcarea unei însemnate inițiative legislative, dar și un debut pentru mari proiecte dedicate memoriei marelui sculptor pe parcursul acestui An Brâncuși, dar și în anii următori.