Ministerul Administraţiei şi Internelor a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind introducerea cărţii electronice de identitate a cărei punere în circulaţie va duce la eliminarea cardului de sănătate. Preşedintele CNAS spune însă că eliminarea cardului de sănătate se va face treptat, urmând ca acesta să circule ani buni în paralel cu noul carte de identitate electronică.
"Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate, pentru a beneficia de servicii medicale. Cardul naţional îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, se arată în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenţa persoanelor și actele de identitate ale cetăţenilor români.
Pe cipul cărţii electronice de identitate se vor regăsi "datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.”
Noile cărţi electronice de identitate nu sunt obligatorii. Proiectul de lege prevede posibilitatea obținerii unei cărți de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză în mod expres obținerea unei cărți electronice de identitate.
Opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de identitate se eliberează fără imaginile amprentelor.
Cărţile de identitate vor avea valabilitate între 2 şi 10 ani, în funcţie de vârsta titularului, astfel: 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani; 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
"Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se realizează, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar (...)", prevede proiectul de lege.
Preşedintele CNAS spune că eliminarea cardului de sănătate odată cu introducerea cărţilor electronice de identitate nu este nici o bombă, prevedrea fiind inclusă în Legea Sănătăţii din 2006. „Noile cărţi de identitate, eliberate începând cu anul 2014, în mod etapizat, cu elemente de securitate adecvate (...) vor avea şi funcţionalitatea de card naţional de asigurări sociale de sănătate. În momentul eliberării către un cetăţean a unei cărţi de identitate prevăzute mai sus, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate îşi încetează valabilitatea”, a explicat Radu Ţibichi pentru news.ro.
El a mai spus că cele două documente vor funcţiona în paralel ani buni. "Actualul card naţional de sănătate este oricum valabil cinci ani şi din 2018 trebuie să fie retipărit, aşa că totul este într-o logică normală", a adăugat preşedintele CNAS.