Lovitură de teatru. Coldea nu a scăpat de control judiciar, doar are voie să iasă din România

21 Noi 2024
Lovitură de teatru. Coldea nu a scăpat de control judiciar, doar are voie să iasă din România

Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi că fostul prim adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, fostul şef al direcţiei juridice din SRI, Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă – să rămână în continuare sub măsura preventivă a controlului judiciar, în dosarul de corupţie în care aceştia sunt anchetaţi de DNA.

Astfel, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt menţinuţi de instanţele din România de 6 luni sub control judiciar.

Astăzi, judecătorii au mai decis că aceştia pot părăsi România, dar doar cu încuviinţarea procurorului, însă fără să depăşească graniţele UE.

Explicația CAB

Iată cum a explicat Curtea această formulare privind controlul judiciar în dosarul Coldea-Statul Paralel.

"Desființează, în parte, ordonanța menționată, în sensul modificării obligației prevăzute de art. 216 alin. 3 C. pr. pen. raportat la art. 215 alin. 2 lit. a C.pr.pen., inculpaților urmând a li se interzice să depășească spațiul Uniunii Europene fără încuviințarea procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată.

Menține celelalte dispoziții ale ordonanței Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Structura Centrală, emisă la data de 8 noiembrie 2024 prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune în ceea ce îi privește pe inculpați.”

Analiza detaliată a punctelor cheie

Această formulare din dosarul Coldea se referă la o decizie judiciară care modifică unele aspecte ale unei ordonanțe anterioare, având legătură cu controlul judiciar aplicat inculpaților într-un dosar penal. Aici este o analiză detaliată a punctelor cheie:

1. Desființare parțială a ordonanței: Judecătorul a hotărât să anuleze doar o parte din ordonanța precedentă, ceea ce înseamnă că nu toate dispozițiile acesteia sunt afectate de decizie.

2. Modificarea obligațiilor inculpaților: Se specifică faptul că obligativitatea impusă inculpaților prin articolul 216 alineatul 3 din Codul de procedură penală (C.pr.pen.) este modificată. În mod particular, aceasta vizează interdicția de a ieși din spațiul Uniunii Europene. Inculpații nu vor putea să părăsească această zonă geografică fără a obține încuviințarea de la procuror, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată.

3. Menținerea altor dispoziții: În continuare, decizia menține celelalte dispoziții ale ordonanței emise de Parchet, care a fost dată pe 8 noiembrie 2024. Aceste dispoziții se referă la prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune în ceea ce îi privește pe inculpați, ceea ce înseamnă că, deși a fost modificată obligația de a nu părăsi Uniunea Europeană, măsurile de control judiciar continuă să se aplice. În concluzie, această decizie aduce o ajustare a obligațiilor impuse inculpaților în cadrul controlului judiciar, lăsând în același timp intacte celelalte măsuri preventive stabilite de parchet.

Decizia Curţii de Apel în dosarul Coldea este definitivă.

 

Sursa evz.ro

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră