"Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum 3 ani beneficiază de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. Acoperirea integrală a cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se asigură din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice", prevede documentul.
Inițiatorii proiectului de lege susțin că astfel "s-ar diminua considerabil abandonul școlar, care are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia".
"Prin atragerea absolvenților clasei a opta pentru formare inițială prin școala profesională s-ar diminua considerabil abandonul școlar, care are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia. Astfel, rata părăsirii timpurii a școlii în România (18,1% în 2014, față de media europeană de 11,2%) este una dintre cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-ne de ținta națională de 11,3% pentru anul 2020", se arată în expunerea de motive.
Totodată, parlamentarii mai spun că de pe urma acestei reglementări ar beneficia şi companiile, care "au dificultăţi legate de asigurarea cu lucrători calificaţi, care pot fi formaţi prin şcoala profesională".