S-a schimbat LEGEA AVOCATURII. Care sunt cele mai importante modificări

18 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
S-a schimbat LEGEA AVOCATURII. Care sunt cele mai importante modificări

Ieri, comisia juridică a rediscutat prevederile legii, modificând articolele care se referă la secretul profesional şi la confidenţialitatea comunicărilor dintre avocaţi şi clienţi.

Ce prevede raportul suplimentar dat de Comisia Jurdica pe 17 octombrie (.pdf)

Astfel, s-au păstrat regulile iniţiale, potrivit cărora sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său, precum şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.

Faţă de forma iniţială, adoptată de Senat, a fost introdus în Comisia juridică un articol care prevede că aceste excepţii nu se mai aplică în cazul în care "din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei", dar plenul Camerei Deputaţilor a respins modificarea.

Vezi aici parcursul legislativ al proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat

Consultă forma adoptată de Senat (.pdf)

La propunerea deputatului UDMR Mate Andras, amendamentul a fost respins, astfel încât toate înscrisurile rămân confidenţiale, iar secretul profesional nu poate fi vidat sub nicio circumstanţă.

O altă modificare vizează eliminarea interdicţiei introduse în Senat, potrivit căreia avocaţii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Această interdicţie nu exista nici în textul original al legii. Mai mult, deputaţii au eliminat şi obligativitatea ca avocaţii să depună declaraţii pe propria răspundere cu privire la apartenenţa la fosta Securitate.

Restul prevederilor controversate, eliminate săptămânile trecute de Comisia juridică, au fost eliminate şi de către plen, după discuţiile cu Ministerul Justiţiei.

A fost astfel eliminată condiţia informării avocaţilor ”de îndată” despre interceptări, precum şi condiţia obligatorie de participare a decanului Baroului la efectuarea percheziţiilor. În plus, a fost admis un amendament care prevede că bunurile ridicate la percheziţii ”care nu au legătură cu cauzele beneficiază de confidenţialitatea client-avocat”.

Legea adoptată va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră