Premierul Dacian Cioloș a explicat astăzi de ce creșterile salariale din sănătate au fost acordate cu prioritate, în proiectul de ordonanță privind creșterea salariilor bugetarilor. El le-a răspuns astfel reprezentanților sindicatelor din învățământ, care au criticat proiectul și au acuzat Guvernul că nu este interesat de educație.
Ce a declarat Dacian Cioloş
Dacian Cioloș a subliniat că niciun salariu nu va scădea după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, și că principalul obiectiv a fost rezolvarea problemelor privind salariile de încadrare – oameni care lucrează în aceleași instituții, pe aceleași posturi, au salarii diferite, în funcție de perioada în care au fost angajați. Creșteri suplimentare au fost decise pentru sănătate. Astfel, debutanții vor primi o creștere de 10% și se instaurează un sistem de premiere, în funcție de performanțe.
Pentru sistemul sanitar, Guvernul a venit cu „cu o abordare completă de reechilibrare a salariilor, atât pe orizontală, cât și pe verticală”. „Așa ar trebui să arate toate sectoarele, dar nu vrem să facem ca și alții care lansează petarde cu alocări bugetare și fug apoi pentru că nu pot să le facă”, a spus Dacian Cioloș. Premierul a comentat și declarațiile sindicaliștilor din educație, care au criticat Guvernul că nu acordă importanță acestui domeniu, pentru care nu au fost stabilite creșteri salariale, în afara sistemului de premiere în funcție de performanță, potrivit Digi 24.
„Suntem conștienți că educația e importantă, dar trebuie să discutăm despre ce putem să facem și nu despre ce nu putem să facem. Nu poate Guvernul Cioloș în câteva luni, cu resursele pe care le avem, să corecteze toate problemele din sistem. Dacă nu începem cu domeniile cu importanță, o să avem măriri de 10% pentru toți, păstrând dezechilibrele”, a mai spus Dacian Cioloș.
Premii anuale în sănătate şi învăţământ
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.
Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare.
365.622 bugetari vor beneficia de creșterile salariale
În Administraţia publică centrală - aparatul central eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale. Un număr de 365.622 bugetari, respectiv aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice, va beneficia de creşterea salariilor în urma adoptării modificărilor sistemului de salarizare.
Modificările propuse în sistemul de salarizare a bugetarilor vor avea un impact financiar negativ de 459 milioane de lei în patru luni din acest an şi de circa 1,38 miliarde de lei în următorii patru ani, în condiţiile în care veniturile suplimentare sunt estimate la 306,16 milioane lei (în patru luni din 2016) şi 918,49 milioane de lei în următorii patru ani, iar cheltuielile suplimentare sunt de 765,41 milioane de lei (în patru luni din 2016) şi de 2,296 miliarde de lei în următorii patru ani.
Potrivit iniţiatorilor, efectele pozitive imediate ale adoptării acestor modificări sunt creşterea consumului individual şi a volumului contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Pe de altă parte, o eventuală afectare a balanţei comerciale, prin majorarea importurilor în urma creşterii consumului, este limitată prin încadrarea în plafonul prognozat de creştere salarială în sectorul public de 2,3 miliarde de lei pentru 2017.
„În acelaşi timp, adoptarea modificărilor diminuează impactul financiar potenţial asupra bugetului general consolidat ca urmare a executării de sentinţe judecătoreşti ce se pot pronunţa în favoarea salariaţilor care ar intenta procese individuale sau colective pe tema discriminării salariale la locul de muncă. Acest impact negativ potenţial este estimat la 3,5 miliarde lei compensări şi plăţi retroactive pentru trei ani, calculate conform legii“, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Proiectul de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicat pe site-ul Blocului Naţional Sindical.