Până acum eram obişnuiţi să fim atacaţi prin declaraţii publice, la diverse emisiuni, prin postări pe Facebook, prin diverse afirmaţii denigratoare, unele mincinoase în spaţiul public, nu, mai nou văd că se angajează firme, companii private care sunt plătite cu bani mulţi să vină să intimideze şi să hărţuiască procurorii din DNA. Mă refer şi la dosarul Black Cube. Este o abordare nouă pentru România, nu ne mai ajunge să atacăm tot timpul procurorii din DNA, sunt prea rezistenţi, haideţi să angajăm firme şi să-i hărţuim şi să-i încercăm să-i intimidăm”, a spus Kovesi, într-un interviu pentru postul public de televiziune.
În legătură cu scandalul Black Cube, şeful DNA a subliniat că nu s-a intimidat nimeni din DNA. Ea a adăugat că în ciuda atacurilor, procurorii îşi fac treaba, iar acest lucru se vede în feedback-ul primit de la oamenii cinstiţi din România.
Reamintim că trei israelieni au fost puși sub acuzare în dosarul Black Cube - Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă. Inițial, Ron Weiner și David Geclowicz au fost arestați preventiv pe 3 aprilie, după care ei au fost plasați în arest la domiciliu în data de 22 iulie.
Conform DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, potrivit agerpres.ro. David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.
"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât și în Londra (UK), împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținutului acestora", susțin procurorii DIICOT.
De ce au fost acuzaţi „spionii“ lui Kovesi
În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner și David Geclowicz aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.
DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Ron Weiner, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept (fără autorizarea/ consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri și parolele de autentificare), căsuțele de email (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților) a trei persoane. "După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturi online și a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoștință de informațiile și corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat și le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate", mai spun procurorii.