Iranian de 27 de ani împușcat mortal pentru că sărbătoarea înfrângerea echipei naționale la Campionat în semn de protest

01 Dec 2020
Iranian de 27 de ani împușcat mortal pentru că sărbătoarea înfrângerea echipei naționale la Campionat în semn de protest

Un iranian a fost împușcat mortal de forțele de securitate după ce echipa națională a Iranului a pierdut în fața SUA și a ieșit de la Cupa Mondială, în timp ce demonstrații antiguvernamentale au avut loc în interiorul și în afara stadionului din Qatar și în Iran, conform The Guardian.

Mehran Samak, în vârstă de 27 de ani, a fost împușcat mort după ce a claxonat mașina în Bandar Anzali, un oraș de pe coasta Mării Caspice, la nord-vest de Teheran, potrivit activiștilor pentru drepturile omului.

Samak „a fost vizat direct și împușcat în cap de forțele de securitate... în urma înfrângerii echipei naționale împotriva Americii”, a declarat grupul Iran Human Rights (IHR) din Oslo.

Concursul dintre cele două țări, care au rupt relațiile diplomatice cu mai bine de 40 de ani în urmă, a avut loc pe fondul represiunii violente în Iran, după protestele declanșate de moartea în custodia lui Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, în septembrie.

Forțele de securitate iraniene au ucis cel puțin 448 de persoane în reprimarea protestelor, inclusiv 60 de copii sub 18 ani și 29 de femei, potrivit IHR.

Într-o întorsătură extraordinară, mijlocașul internațional iranian Saeid Ezatolahi, care a jucat în meciul din SUA și este de la Bandar Anzali, a dezvăluit că îl cunoaște pe Samak și a postat o poză cu ei împreună într-o echipă de fotbal de tineret.

„După pierderea amară de aseară, vestea trecerii tale mi-a incendiat inima”, a spus Ezatolahi pe Instagram, descriindu-l pe Samak drept „un coechipier din copilărie”.

El nu a comentat despre circumstanțele morții prietenului său, dar a spus: „Într-o zi măștile vor cădea, adevărul va fi dezvăluit”.

El a adăugat: „Nu asta merită tinerii noștri. Acest lucru nu este ceea ce merită națiunea noastră.”

Ezatolahi, tulburat de rezultat, fusese văzut după fluierul final fiind mângâiat atât de colegii săi, cât și de jucătorii americani.

Mulți iranieni au refuzat să susțină echipa națională, iar după meciul de marți seara, imaginile de pe rețelele de socializare au arătat mulțimi aplauzând și declanșând focuri de artificii.

Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI) din New York a raportat, de asemenea, că Samak a fost ucis de forțele de securitate în timp ce sărbătorește. CHRI a publicat miercuri un videoclip de la înmormântarea lui Samak de la Teheran, în care au putut fi auziți îndoliați strigând „moarte dictatorului”. Cantarea, care vizează liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, este unul dintre principalele sloganuri ale protestelor.

Marți târziu, jurnalistul iranian în exil Masih Alinejad a postat videoclipuri cu sărbători pe Twitter, scriind: „Iranul este o țară în care oamenii sunt foarte pasionați de fotbal. Acum sunt pe străzile din orașul Sanandaj și sărbătoresc pierderea echipei lor de fotbal împotriva SUA.” Ea a postat, de asemenea, un videoclip cu focuri de artificii declanșate în Saqqez, orașul natal al lui Mahsa Amini.

Iranienii au sărbătorit și la Marivan, care se numără printre orașele din regiunile din vestul Iranului populate de kurzi, unde, pe 21 noiembrie, forțele de securitate au intensificat o represiune care a ucis o duzină de oameni în decurs de 24 de ore, trăgând direct în protestatari și folosind arme grele, au declarat grupurile de drepturi. 

Au fost, de asemenea, sărbători în Teheran și Sanandaj, capitala Kurdistanului.

Sărbătorile au venit după ce fanii din afara stadionului din Doha au încercat să evidențieze protestele și represiunea guvernului iranian. „Toată lumea ar trebui să știe despre asta. Nu avem voce în Iran”, a declarat pentru Reuters un iranian care locuiește în SUA, care și-a dat numele doar ca Sam.

Vorbind la telefon de la Teheran, cu puțin timp înainte de începerea startului, Elham, în vârstă de 21 de ani, a spus că vrea ca SUA să câștige, deoarece victoria echipei naționale, cunoscută sub numele de Team Melli, ar fi un cadou pentru autoritățile iraniene. „Aceasta nu este echipa mea națională. Nu este echipa Melli, este echipa mullahilor”, a spus ea.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră