Într-un interviu pentru pentru mariustuca.ro, analistul politic Ion Cristoiu face o radiografie a ultimelor zile, de la demisia premierului Ponta până la consultările de la Cotroceni, devoalând dedesubturile acestei crize politice şi arătând cine are de pierdut şi cine de câştigat.
Demisia lui Victor Ponta. A fost determinată de protestele din stradă sau au fost şi alte motive? Avea domnul Ponta altă alternativă?
Victor Ponta cred că a aşteptat acest moment ca să plece într-un moment de triumf economic. Era limpede că i se vrea capul, mai ales al lui şi, în aceste condiţii, cred că tragedia a fost ocazia. O ocazie, după părerea mea, bună pentru Victor Ponta deoarece, cunoscând iuţeala cu care se uită în România - e un popor care se aprinde repede şi se stinge - peste o lună când se vor ivi problemele economice aceiaşi oameni se vor întoarce cu nostalgie către Victor Ponta, amintindu-şi ce bine se trăia pe vremea lui. Doi. Liviu Dragnea şi ceilalţi din noua echipă voiau demult să-l mătrăşească şi nu găseau o posibilitate pentru că partidele i-ar fi sărit în cap şi atunci au făcut presiuni asupra lui. Trei. A fost un gest de laşitate, după cum remarcau nişte străini cu uimire: cum adică cade un guvern în urma unei crize? Că a fost criză. Vă reamintesc că la Londra au fost atentate în metrou, că 220 de ruşi au murit într-un avion şi e limpede că a fost un atentat terorist împotriva razboiului dus de Rusia în Siria. Accidentele dintre acestea, crize au loc în mod firesc , chiar şi în ţările civilizate. Nicăieri nu cade un guvern pentru aşa ceva. Dacă facem acest lucru, peste 2-3 săptămâni vin alţi manipulatori şi scot tineretul în stradă.
Credeţi că se creează un precedent periculos?
Cred că în aceste zile, dominând isteriile provocate mai ales de televiziunile de ştiri şi de site-urile care trăiesc din titluri senzaţionale, nu s-a făcut o analiză la rece a ceea ce s-a intâmplat. 1. Nu cred că avem de-a face cu expresia unei revolte. O revoltă autentică, profundă ţinea aceşti oameni de dimineaţă până seara, aveau revendicări clare, 2-3 foarte importante. Nu plecau din stradă până nu li se rezolvau toate revendicările şi nu se plimbau prin tot Bucureştiul. După părerea mea şi din punctul acesta de vedere, ar trebui să fim trişti. Nu e deloc vorba o revoluţie, o trezire a românilor. Pentru că aceste ieşiri cred că au ţinut foarte mult şi de o isterie creată de televiziunile de ştiri.
Dar internetul, Facebook-ul?
Nu, doar televiziunile de ştiri, pentru că în momentul în care transmiţi în direct că se întâmplă undeva ceva mai vin, cum spunea Caragiale despre iluminaţii, mai vin o sută de gură cască la aceştia mai vin încă o sută de manipulatori şi deja e un eveniment. Manifestaţia a fost transformată într-un eveniment de modă în care era bine să te duci şi tu. Dacă aţi observat, oamenii nu aveau lozinci precise şi aplicabile. Oamenii se plimbau pe acolo şi seara plecau. Dacă nu ar fi transmis televiziunile ştiri, aproape sigur că se stingea. Cei care vorbesc de trezirea poporului român nu ar trebui să fie atât de entuziasmaţi. Nici în decembrie 89, şi ştiţi care e părerea mea, nu am avut de-a face cu o trezire. Trezirea înseamnă o acţiune pe termen lung. Pe acest fond vin manipulatorii. Sunt aproape sigur că, pe lângă cei care au venit de dragul de a veni, cei care erau sincer revoltaţi, au apărut oameni ai partidelor, ai serviciilor care i-au plimbat prin Bucureşti şi au lansat lozinci.
Şi ce anume urmăresc aceşti manipulatori?
Scopul manipulatorilor se poate vedea din ceea ce face preşedintele Iohannis. Am avertizat pe cristoiublog.ro că 16 noiembrie trebuie să-l prindă, din perspectiva lui Klaus Iohannis, cu un nou guvern, “Guvernul meu”, de data aceasta la pătrat. Pentru că vrea chiar un guvern de tehnocraţi. Erau semnale la acoperiţii din presă care spuneau că la 16 noiembrie, când se împlineşte un an, preşedintele nu poate să nu aibă un guvern. S-a încercat cu Gabriel Oprea o manipulare extraordinară. Era un fapt condamnabil, dar nu un fapt de crimă împotriva ţării. A fost supradimensionat, transformat într-o trădare naţională şi tragedia a fost ocazia. Nu era tragedia, probabil că tot ieşeau în stradă împotriva clasei politice. Intenţia a fost manipulatoare, de a-i oferi lui Klaus Iohannis un guvern al lui care, pentru el, până la urmă, va fi o catastrofă. Pentru că guvernul lui trebuie să admnistreze ţara.
Cum apreciaţi atitudinea preşedintelui Iohannis în cazul protestelor, de la încurajările de pe Facebook până la anunţul că va merge printre protestatari?
Această criză, după părerea mea, nu e ieşită din comun. Unele ţări puternice traversează crize şi mai puternice. În paranteză fie spus după 11 septembrie ar fi trebuit ca americanii să fi cerut demisia în bloc a Congresului, a FBI, a CIA, a preşedintelui. Nu a cerut nimeni pentru că e o societate o democraţie consolidată, care ştie că sunt mecanisme care rezolvă criza. Sau cum a fost la Paris în ianuarie. După judecata noastră, cu toată acea nebunie, nu a cerut nimeni demisii. Aţi văzut vreo demonstraţie împotriva clasei politice?Constat însă că avem unul dintre cei mai slabi preşedinţi din istoria României. De ce? Pentru că domnul Klaus Iohannis linguşeşte strada. El fiind politician, această linguşire e un semn fie al oportunismului, fie al laşităţii. E totuşi şeful statului, e responsabil de ordinea publică. Din punct vedere al stabilităţii. Avem de-a face cu demonstraţii neautorizate. Aşa scrie la carte. Sunt oameni împotriva sistemului, sunt oameni nemulţumiti, dar declaraţiile că se duce în piaţă sunt primejdioase deoarece asemenea demonstraţii care nu sunt asumate de nimeni ... De aia se dau autorizaţii pentru că legea spune foarte clar că acela care organizează răspunde de menifestaţie. De unde ştiu eu că într-o seară nu vin nişte huligani şi dau foc la Teatrul Naţional? După asta cine răspunde? Din acest punct de vedere trebuia , având în vedere că a demisionat guvernul, să calmeze jocul. Dar de data, văzând reacţia clasei politice, chiar sunt de acord cu desfiinţarea ei.
De ce?
E o clasă politică laşă. Nu îndrăzneşte nimeni, cu mici excepţii, cred că senatorul Nicolae Serban, să iasă la televizor şi să spună: oameni buni în decembrie 1989 am răsturnat regimul comunist printr-o revoluţie pentru că el nu avea instituţii democratice. Avem de 25 de ani de instituţii democratice. Avem alegeri libere, Parlament, partide politice. Aşa ne-au învăţat americanii. Alegeri libere şi corecte. Au fost în România alegeri libere şi corecte? Au dat o majoritate? Convine, nu convine ceilalţi se supun acestui vot al majorităţii. Acum vine ambasadorul american şi îmi spune mie că e bine că iese lumea în stradă. Lumea care iese în stradă o face neautorizat. La ei e permis să vină în fata Casei Albe 10.000 de oameni neautorizaţi? Deci, normal era ca această clasă politică să iasă şi să spună: cum adică să ne resetăm? Nu au avut curajul şi în plus sunt oportunişti, sunt şmecheri. Spun „ lasă că nu-i nimic, trece şi pe urmă vom vedea noi”.
Va urma