Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei, învățământul primar, care este obligatoriu, cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV. Numărul de locuri alocate, prin cifră de școlarizare, pentru clasa pregătitoare în învățământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurându-se, astfel, școlarizarea tuturor copiilor.
Ministrul Educației susţine că înscrierea în clasa pregătitoare este obligatorie, începând cu anul școlar 2016-2017, datorită eficienței demonstrate în reducerea decalajelor dintre elevi și în diminuarea riscului de abandon școlar.
Ministerul Educaţiei a elaborat o procedură prin care inspectoratele școlare pot verifica posibilitatea cuprinderii în clasa I a copiilor care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2015-2016 și care au împlinit vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016, inclusiv. Astfel, inspectoratele școlare trebuie să verifice cauza amânării înscrierii copiilor și, după o analiză punctuală, să transmită ministerului o situație centralizată, spre aprobare. Pentru acești copii, înmatricularea în clasele I, în anul școlar 2016-2017, se poate realiza doar la nivelul claselor deja existente, pe locurile rămase disponibile.
Metodologia de înscriere în învăţământul primar prevede că părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2016 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare.
În cazul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, aceştia pot fi înscrişi în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2016-2017, sau ai celor pentru care evaluarea psihosomatică arată că nu pot parcurge cu succes clasa pregătitoare, își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.
Conform calendarului aprobat, luni, 22 februarie, vor fi afișate circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ. Tot luni, se afișează programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor şi unităţile în care se fac aceste evaluări, precum şi criteriile de departajare. Rezultatele evaluării psihosomatice a copiilor vor fi date în perioada 23 februarie-17 martie.
În perioada 24 februarie – 3 martie 2016, în fiecare unitate de învățământ în care se desfășoară activitate specifică clasei pregătitoare, se organizează „Ziua a porților deschise”. Cu această ocazie, părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.
Prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare va avea loc în perioada 21-26 martie, iar cea de a doua în perioada 29 martie-22 aprilie.