La ora șapte, peste o sută de persoane așteaptă la ușă
De la șase dimineața românii încep să se adune smeriți și somnoroși în fața sediului Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare, din Șoseaua Pipera 49, Bucuresti. Aceeași instituție deservește toate sectoarele din București, plus județul Ilfov. La ora șapte, într-o zi de luni, de exemplu, sunt cel puțin o sută de persoane care așteaptă pe scări și în curtea clădirii. Până la ora opt, când începe programul, coada ajunge până în stradă, la șosea. Uneori se strâng atât de multe persoane, încât este nevoie de intervenția jandarmilor pentru organizarea mulțimii și degajarea carosabilului.
Un bon cu număr mic ajunge și la o sută de lei
Pentru că românul știe să se descurce, printre cei care stau la coadă se află și reprezentați ai unor firme de asigurări, care se oferă să te ajute cu organizarea și analiza dosarului pentru suma de 10 lei. Pentru că vrei să termini repede, unii oameni acceptă oferta respectivilor. Astfel, ești condus în clădirea de vizavi, unde funcționează mai multe firmulețe care oferă diferite servicii. Acolo, te ia în primire "șefa", o doamnă la vreo 50 de ani, care îți verifică dosarul și îți spune de ce acte mai ai nevoie. Șefa deschide o discuție care duce inevitabil la întrebarea "dar ce număr de ordine ai". Bineînțeles, atunci când vii la nouă dimineața și tragi numărul 152, nu ești tocmai fericit, având în vedere că, la ora nouă dimineața, pe panou stă afișat numarul 20, iar programul se termină la patru. Astfel, șefa îți simte durerea și vrea să te ajute. Ca prin minune, colega scoate zece numere de ordine, la 50 la 60, și spune că din întâmplare le are la ea, pentru că a vrut să depună niște dosare și nu au mai venit clienții. Total ilogic, pentru că nu-ți trebuie număr pentru fiecare dosar, dar cine mai stă să se gândească. Astfel, dacă vrei numărul 50, te costa o sută de lei. Prețul pentru celelalte numere depinde de cât de simpatic ești cu șefa.
Întârzierile, cauzate 50% de bișnițari și 50% de lipsa personalului
Dacă n-ai venit la ora șase dimineața, este foarte puțin probabil să mai rezolvi ceva în ziua respectivă. Numerele mici sunt luate constant de bișnițari, care probabil nu le vând pe toate, creând astfel întârzieri serioase la ghișeu, funcționarii fiind nevoiți să aștepte o perioadă posesorul numărului afișat. De asemenea, oamenii care trag bonuri de ordine cu numere mari sunt automat demoralizați de faptul că trebuie să aștepte atât și pleacă otrăviți și plini de nervi. Ghișeele sunt clar prea puține pentru numărul mare de persoane, iar un funcționar nu procesează mai mult de 10 persoane pe oră.
Supreveghere video permanentă
La intrare stă afișat un anunț pe o foaie A4, prin care aflăm că instituția este supravegheată video în permanență. Probabil pentru urmărirea angajaților, că bișnițarii și speculanții își văd de treabă liniștiți în fiecare zi, chiar sub nasul polițiștilor. Situația descrisă mai sus se bazează pe experiența personală înmatriculării unui autoturism în județul Ilfov. Pentru București, recomandăm întâi trecerea pe la biserică, pentru rugăciune.