CCR a declarat parţial neconstituţională legea prin care este sporită imunitatea judecătorilor Curţii Constituţionale. Ca urmare, judecătorii CCR nu vor beneficia de imunitate în cazul urmăririi penale.
”Am spus că este de competenţa Curţii Constituţionale şi am invocat şi practica CEDO, opinia Comisiei de la Veneţia, că este normal ca noi cei din corpul cărora a plecat problema penală să decidem asupra imunităţii. Dacă ar fi rămas această competenţă la Cameră sau la Senat s-ar fi creat o stare de inconvenienţă şi de afectare a independenţei noastre. Noi am fi depins de voinţa Camerei sau a preşedintelui dacă putem fi urmăriţi sau nu. Este firesc ca această competenţă să rămână la Curte şi tot Curtea să se pronunţe cu privire la suspendarea acelui judecător trimis în judecată”, a declarat marţi Valer Dorneanu, preşedintele CCR, citat de news.ro.
El a mai spus că pentru arestarea, reţinerea, percheziţia şi trimitere în judecată a unui judecător CCR în funcţie e nevoie de aprobarea a două treimi din plenul Curţii.