Guvernul se pregătește să renunțe la plafonarea prețului lemnelor de foc

27 Oct 2022
Guvernul se pregătește să renunțe la plafonarea prețului lemnelor de foc

Conform celor mai noi informații deținute de știripesurse.ro, Guvernul României se pregătește să aprobe OUG-ul prin care impusese plafonarea prețului lemnelor de foc. După doar 3 săptămâni de la ordonanța emisă, autoritățile și-au dat seama că au generat un haos general și o penurie de lemne ceea ce a dus la efectul invers scontat de acestea: scumpirea excesivă a lemnelor și la imposibilitatea populației de a-și procura sursa de căldură pentru iarna ce bate la usă.

Guvernul a aprobat pe 5 octombrie plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc. „În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (…) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, afirma ministrul mediului la momentul respectiv.

Plafonarea prețurilor urma să fie valabilă până la finele lunii martie, anul viitor, adică toată iarna. Criza energetică și apropierea sezonului rece au dus anterior prețurile de pe piață și la peste 800 de lei metrul cub, în vreme ce compania de stat Romsilva a vândut anul acesta lemn de foc sub 200 de lei.

Peste trei milioane de familii din țară se încălzesc acum cu lemne de foc, brichete și peleți.

Plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub ar fi provocat haos pe piață. Comercianții refuză să mai vândă, susțicând că pierd bani dacă vând la prețul impus de stat.

Potrivit unor surse guvernamentale, plafonul de preț impus în piață va fi înlocuit cu o nouă schemă de compensare pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne de foc.

 

Sursa: știripesurse.ro

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră