Guvernul pregăteşte o nouă lege a Educaţiei. Peste jumătate din actuala lege a fost modificată

15 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Guvernul pregăteşte o nouă lege a Educaţiei. Peste jumătate din actuala lege a fost modificată

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, anunţă elaborarea unei noi Legi a Învăţământului, în condiţiile în care actuala lege nu numai că a fost modificată de mai multe ori, dar este şi depăşită. Noua lege a Educaţiei ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului anul viitor.

"Din cele 365 articole ale actualei legi, au fost modificate 152, ceea ce reprezintă 41% din ansamblul ei. De asemenea, din anumite puncte de vedere, legea a rămas în urmă față de realitățile economico-sociale actuale. Prin urmare, o nouă lege trebuie să impună responsabilitate, atât școlilor și universităților, cât și cadrelor didactice, să prevadă o mai bună și permanentă pregătire a acestora, deoarece de priceperea și ținuta lor profesională depinde în foarte mare măsură progresul elevilor și studenților", a declarat miercuri ministrul Educației, conform unui comunicat al ministerului de resort.

În acest sens, a fost avansat și un calendar privind elaborarea noii legi:  aprilie — mai 2017 — realizarea unei sinteze a consultărilor anterioare, iunie — noiembrie 2017 — evaluarea Sistemului Național de Educație (Starea Educației), noiembrie — decembrie 2017 — asumarea opțiunilor majore ale educației, ianuarie — februarie 2018 — elaborarea proiectului noii legi a educației (sub coordonarea unui grup de lucru constituit la nivelul MEN), martie — mai 2018 — dezbateri publice și iunie — septembrie 2018 — dezbaterea proiectului de lege în Parlament.

Şi premierul Sorin Grindeanu a susţinut miercuri necesitatea unei noi legi a Educaţiei. "Cred că a venit timpul să ne așezăm cu toții la aceeași masă și să găsim acele soluții care să ne permită să avem o legislație funcțională pe termen lung, transparentă și predictibilă în acest domeniu. Avem nevoie de o lege nouă, adaptabilă, concisă și cuprinzătoare, pentru ca reforma în domeniul educației să fie un proces adecvat unei societăți bazate pe cunoaștere, economie de piață, competiția valorilor și stat de drept", a declarat premierul la o reuniune desfăşurată la ASE.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră