Astfel, acordarea ajutorului financiar însoțitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât și pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu.
De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze și însoțitorii răniților aflați la tratament în țară, în localitatea de domiciliu. Aceștia vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu.
Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite prin HG 925/2015, respectiv:
* un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi), pe perioada spitalizării, și 1.500 de euro pentru transport.
* un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.
Totodată, conform actului normativ adoptat astăzi, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în țară sau în străinătate, dar nu mai târziu de împlinirea termenului de 6 luni de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial. Această perioadă de până la 180 de zile este suplimentară față de perioada/perioadele de spitalizare.
De asemenea, Guvernul a mai decis ca ajutorul de urgență, de 5000 de lei, pentru familiile persoanelor care și-au pierdut viața în Clubul Colectiv să fie acordat și în cursul anului 2016, pe baza unei cereri .