Potrivit Il Fatto Quotidiano, care citează specialiști de la Grupul de speologie italian San Martino del Carso, în groapă ar putea fi peste 15.000 de cadavre, care au fost îngropate în anul 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Este vorba de resturi aparţinând unor militari decedaţi în primele luni ale anului 1943, după ce au fost luaţi prizonieri de armata sovietică în urma contraofensivei de la Stalingrad.
Descoperirea a fost făcută în urmă cu trei luni, primele rămășițe umane găsite aparținând unor prizonieri români, unguri, italieni şi germani. Aceștia au murit de foame, de frig și de boli, în timp ce erau transportaţi cu trenul. Acesta este motivul pentru care au fost îngropaţi de-a lungul căii ferate.
Cercetătorii ruşi Aleksei Ivakin şi Andrei Ogoljuk sunt cei care au estimat că în groapă s-ar afla între 15.000 și 20.000 de schelete.
"Mulţumim asociaţiei ungare Had-es Kulturtorteneti Egyesulet pentru semnalarea care ne-a permis să luăm legătura cu persoanele din Rusia care se ocupă de această descoperire excepţională", a declarat Gianfranco Simonit, responsabil al Secţiei de cercetări istorice a Grupului de speologie San Martino.
Simonit a declarat într-un interviu acordat Il Piccolo, că ambasadele Italiei, Germaniei, Ungariei şi României din Rusia au fost informate în iunie în legătură cu acest caz.