Containerul instalat la intrarea în club era prost poziţionat, motiv pentru care tinerii care încercau să scape de flăcări s-au împiedicat la câţiva metri de ieşire. Nici primăria de sector nu şi-a respectat obligaţiile, neinspectând spațiul în ultimii cinci ani, arată experții, potrivit sursei citate. Potrivit expertizelor efectuate, cei prezenți în clubul Colectiv nu au putut fi evacuați prin ușile de pe latura stângă, pentru că acestea nu asigurau accesul în exterior, ci conduceau într-un spațiu în care se desfășura un alt eveniment. Pe de altă parte, buretele din interiorul clubului nu avea nicio caracteristică ignifugă şi era de opt ori mai ieftin decât modelele rezistente la foc, potrivit facturilor obţinute în exclusivitate de Digi24. În plus, calitatea proastă a materialelor folosite la amenajarea clubului e confirmată şi într-un raport al expertizei realizate la cererea Parchetului General.
Raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv finalizat
Institutul INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv. Directorul George Găman a declarat pentru site-ul mariustuca.ro că expertiza va fi transmisă la mijlocul săptămânii viitoare către Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică şi apoi va ajunge pe masa procurorilor. Reamintim că specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au efectuat în laborator, o expertiză tehnică a condițiilor din clubul Colectiv, în încercarea de a determina cauzele și modul în care s-a produs incendiul din 30 octombrie. În ziua fatală, clubul Colectiv din Bucureşti a ars în doar 30 de secunde, 63 de persoane pierzându-şi viaţa în urma tragediei.
Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a declarat că documentul trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. "Acesta trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General (n.r. - Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie). Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus Găman.
Surse din cadrul Biroului de Presă al Parchetului General a confirmat pentru site-ul mariustuca.ro că, într-adevăr a fost realizat un experiment tehnic. „Tot ce rezultă va fi înclus într-un raport, iar rezultatele vor fi folosite ca document în anchetă“, au precizat pentru site-ul nostru sursele citate. La experimentul tehnic a asistat şi un procuror. „Am dezafectat o incintă şi am recreat o porţiune semnificativă din clubul Colectiv utilizând acelaşi tip de material de burete crono- absorbant, am declanşat incendiul şi am recoltat în timpul declanşării declanşării fenomenului probe de gaze, temperaturi, imagini video, foto, urmând să le analizăm în laboratorul nostru. A fost o simulare 1 pe 1, dar nu pentru toată incinta, ci pentru cea mai reprezentativă. Vom analiza mecanismele de propagare şi gazele declanşate, temperaturile. În jur de o lună vom putea da Parchetului rezultatele“,a declarat George Artur Găman, directorul INSIMEX Petroşani pentru site-ul mariustuca.ro.
Viteza de dezvoltare a incendiului foarte rapid şi foarte intens
Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte și directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice, instituție cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice. "În cadrul expertizei tehnice, pe care o efectuăm la solicitarea Parchetului General, am efectuat o simulare la o porțiune semnificativă din clubul Colectiv. Încercăm să reproducem evenimentul și să determinăm mecanismul de declanșare a incendiului și de propagare a acestuia, cu consecințele care au decurs de aici", a declarat directorul Găman.
Potrivit acestuia, inițierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porțiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în clubul Colectiv. "Pe baza a ceea ce am făcut și înregistrat astăzi — analize de caz, imagini video și altele- va urma prelucrarea acestor date, care, ulterior, vor fi predate organelor de anchetă", a menționat directorul INSEMEX Petroșani. El a precizat că rezultatele vor fi prelucrate și predate anchetatorilor în cel mult o lună de zile. Acesta a precizat că nu a mai văzut în toată activitatea lui un asemenea caz, explicând faptul că se referă când să susţine acest lucru la „viteza de dezvoltare a incendiului foarte rapid şi foarte intens, menţionând că, probabil,şi concentraţiile de gaze vor fi destul de mari“.