Ei au fost convinși de un pensionar de 65 de ani, candidat al partidului Die Linke, să voteze partidul său la alegerile locale din 2014.
Bărbatul e acuzat că la voturile prin corespondență le-ar fi arătat exact unde să bifeze, dar în alte cazuri ar fi votat chiar el în locul unor alegători internați în spital.
În fața instanței, bărbatul a invocat faptul că el doar le-a explicat procedura și a depus plicurile la poștă. În cazul alegătorilor bolnavi, el recunoaște că s-a deplasat la spital pentru a-i convinge să voteze, dar nu le-a sugerat pe cine, fiindcă aceștia oricum nu înțelegeau limba germană.
Procuratura Weiden a stabilit că bărbatul a reușit să influențeze votul a șase români. “Un singur vot era suficient pentru a schimba numele noilor membri ai consiliului local”, a declarat președintele biroului electoral, citat ca martor.
Instanța a decis să anuleze rezultatele alegerilor din 2014, iar procurorii au obținut trimiterea în judecată a bărbatului de 65 de ani pentru fraudă electorală.
În 2015, Judecătoria Weiden l-a găsit vinovat și l-a condamnat la o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare timp de doi ani. În plus, a fost amendat cu 500 de euro și a trebuit să achite și cheltuielile de judecată.
Avocatul inculpatului a susținut că totul este doar un complot al unor români nemulțumiți de clientul său din motive personale. Procurorii au cerut zece luni de închisoare.
Pensionarul a atacat decizia la Curtea de Apel, însă memoria pare să îi fi revenit între timp. El a admis în fața judecătorilor că, după ce le-a explicat românilor cum se votează, le-a lăsat și un fluturaș cu însemnele partidului Die Linke. Românii neagă această variantă.
Vineri, 8 ianuarie 2016, a continuat procesul privind frauda electorală din 2014. Instanța a audiat mai mulți martori români care aveau informații despre cele întâmplate.
Conform otv.de, un român de 40 de ani a auzit de la fratele său ce s-a întâmplat la alegerile locale din 2014. El susține că cel puțin un inculpat din rândul partidului Die Linke i-ar fi spus românului unde să bifeze la votul prin corespondență.
“Procesul va continua la data de 29 ianuarie cu audierea unor noi martori din România, cel puțin așa speră instanța. Până acum aceste eforturi nu au dat rezultate. Foarte probabil nu va exista un verdict final în luna ianuarie”, scrie sursa citată.