Fosta mare gimnastă, Andreea Răducan, și-a adus aminte de coșmarul pe care l-a trăit atunci când a fost depistată pozitiv la testul antidoping și a ales să-i trimită un mesaj de încurajare tenismenei Simona Halep. Într-un mesaj postat pe contul personal de pe o rețea de socializare, Răducan încearcă să-și împărtășească traumele trăite la Sydney și povestește cum o eroare medicală poate distruge cariera de sportiv atât de greu construită.
“Dragi prieteni,
Sunt situaţii în viaţă când e mai înţelept să taci. De câteva zile mi se cere în mod repetat opinia referitoare la situaţia nefericită în care se află Simona Halep, după testul pozitiv. Oamenii cred că toate cazurile de doping sunt la fel sau că totul se întâmplă după un tipar. Nimic mai greşit! Fiecare caz îşi are particularităţile sale şi trebuie tratat ca atare.
O situaţie similară a fost şi în cazul patinatoarei de 16 ani, din Rusia, Kamila Valieva, când presa internaţională m-a solicitat să comentez situaţia acestei sportive. Am spus-o şi atunci, repet şi acum: pot să vorbesc oricând, cu toate detaliile, despre cazul meu, care este realmente unic. A fost un fapt fără precedent, care m-a marcat profund atât pe mine, cât şi pe cei care m-au susţinut în competiţii. Iată, după 22 de ani de la trista întâmplare când mi-a fost retras titlul de campioană olimpică la individual-compus, din cauza unei pastile pentru răceală, încă mai vorbim despre acea nedreptate.
Uneori în viaţă poţi plăti pentru greşelile altora sau chiar pentru ego-ul lor. Exact asta am simţit la Sydney, unde membri din comisia care a judecat cazul meu au recunoscut că nu era un caz de dopaj, ci pur şi simplu o eroare medicală. Pseudoefedrina (un derivat al efedrinei) se găseşte în toate medicamentele pentru răceală şi gripă. Mi-ar plăcea să reţineţi 2 detalii importante cu privire la cazul meu: 1 – Pseudoefedrina NU ÎMBUNĂTĂŢEŞTE PERFORMANŢA SPORTIVĂ. În traducere, nu am câştigat medalia de campioană olimpică datorită ei şi 2 - PSEUDOEFEDRINA NU ERA INTERZISĂ ÎN LISTA FEDERAŢIEI INTERNAŢIONALE DE GIMNASTICĂ ŞI NICI ÎN LISTA CIO. Însă pe lista CIO era permisă într-o cantitate foarte mică. De ce tocmai acea cantitate? Nu cred că ştie nimeni cu exactitate, pentru că nu s-a făcut niciun fel de studiu înainte de a fi inclusă pe lista substanţelor interzise, în cantitatea respectivă. Să nu uităm că eu cântăream doar 37 de kg la momentul acela. Probabil dacă aveam măcar 40 de kg, concentraţia medicamentului primit chiar înainte de concurs nu ar mai fi depăşit limita permisă. Aşa cum probabil cei mai mulţi dintre voi ştiţi deja, pseudoefedrina a fost exclusă după aceea din lista substanţelor inteRzise”, a scris Răducan pe Facebook.