Folosirea animalelor sălbatice în circuri şi expoziţii, interzisă pe tot teritoriul României

13 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Folosirea animalelor sălbatice în circuri şi expoziţii, interzisă pe tot teritoriul României

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care interzice folosirea animalelor sălbatice la circ, expoziţii, spectacole, caravane sau alte evenimente de acest gen. Legea va merge la promulgare, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Legea, iniţiată de fostul deputat Remus Cernea, modifică şi completează Legea 205/2004 şi a fost adoptată cu 201 voturi pentru şi 7 împotrivă. "Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare", prevede legea..

Fac excepţie de la aceste prevederi caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. "Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii”, mai prevede actul normativ. 

Legea stabileşte, totodată, că animalele aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră