Festivalul RomânIA cu povești. Festival de ateliere și întâlniri dedicate IEI și tradițiilor populare românești

06 Iun 2017
Festivalul RomânIA cu povești. Festival de ateliere și întâlniri dedicate IEI și tradițiilor populare românești

În perioada 8-11 iunie Asociația Gradusart organizează la București și Călărași, prima ediție a Festivalului ”RomânIA cu povești”, un eveniment care își propune să aducă în atenția tuturor iubitorilor de tradiții, IA și meșteșugul popular.  

Activitățile gândite pentru aceste 4 zile de festival se adresează copiilor și părinților, proiectul “RomânIA cu povești” născându-se din dorința de a oferi copiilor și adulților o reeditare a bucuriilor pe care le-am experimentat în vremurile de odinioară, la țară, alături de bunici, trăind și simțind datinile și obiceiurile transmise din moși strămoși.

Locațiile de desfășurare vor fi Librăria Carturesti Verona și Clubul Țăranului din București, iar duminică 11 iunie, Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași va găzdui festivitatea de închidere a Festivalului RomânIA cu povești. 

Accesul pentru evenimentul de deschidere din 8 iunie și înscrierile la atelierele creative se fac doar în baza unei rezervări către Asociația Gradusart pe adresa de email office.gradusart@gmail.com .

Deschiderea festivalului va avea loc la Clubul Țăranului în data de 8 iunie, de la ora 19:00, prezentatorul evenimentului fiind Veronica Soare, un pilon important în multe campanii de strângere de fonduri, om de radio, fundraiser si fondator minuni.ro .
 
CUM S-A NĂSCUT ROMÂNIA CU POVEȘTI?

În urma proiectului #donezpentruie, inițiat de Alexandra Giuca în jurul zilei de 17 Martie și susținut de Asociația Culturală GradusArt. 

Alexandra Giucă: ”Tot ceea ce sunt eu astăzi reprezintă rezultatul unor oameni. A celor care mi-au oferit gratuit cunoaștere, iubire, zâmbete, zile și nopți nedormite, povești și basme necitite, dar rostite, ierni pline de simplitate, cu mere și covrigi la gura sobei, dimineți de toamnă cu miros de pământ și struguri, după-amiezi de vară pline de fân și flori.... 
E o listă infinită a copilăriei care m-a transformat încet-încet în om mare.
Din copilăria mea am păstrat aproape de suflet câteva ii țesute și cusute de mamaie (bunica mea), undeva pe lângă Roșiorii de Vede, ca pe o mărturie mută, dar vie, a tuturor anilor petrecuți la țară. Sunt portalele mele către trecut, către amintiri, către fericirea blândă a copilăriei. 
IA.  Aceasta este cauza pentru care anul  acesta am ales să îmi donez ziua cadou.” 

DESPRE FESTIVAL  
Festivalul “RomânIA cu povești” beneficiază de sprijinul unor importanți piloni în promovarea și perpetuarea tradiției populare românești. 

Așadar, cei care s-au alăturat acestui demers sunt formația de muzică veche românească “Trei Parale”, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe, Corul de copii ”Sf.Elisabeta” al Liceului Pedagogic Anastasia Popescu – dirijor Grațiela Nichita și Corul Colegiului Național Mihai Viteazul – dirijor Ramona Ungureanu, artiști ce vor fi prezenți în cadrul evenimentului de deschidere al festivalului.  

Totodată, specialiști ce cunosc semnele portului popular vor susține ateliere pe diferite teme, vor dezvălui coduri secrete și tehnici ce stau la baza artei cusutului popular. Câteva dintre atelierele prezente la București sunt realizate cu sprijinul Antreprenorești. 
Cei care vor călăuzi publicul prin istoria cusutului portului popular vor fi Horațiu Silviu Ilea – curator la Muzeul Țăranului Român și colecționar de costume și podoabe tradiționale românești și Oana Pîrvan din Mehedinți, fondator “Acul și ața”, cu un atelier de semne cusute pe ie, pentru adulți.  

Pentru copii există ateliere special dedicate lor. Artistul Ion Rodoș din satul Corbi (jud Argeș) îi va învăța pe copii arta mânuirii daltei, ciocănelului și a pilei, cu un atelier de cioplit în lemn, Elza Ilina îi va fascina cu un atelier de cusut semne de carte, Crina Manolescu le va propune un atelier de împâslit zâne, iar Adriana Ene îi va călăuzi pe cei mici prin minunata lume a basmelor românești, prin intermediul unor ateliere de storytelling. 
Ultima zi de festival se va încheia la Călărași, la Centrul Județean de Cultură și Creație, cu un atelier de jocuri și basme românești susținut de Adriana Ene (Asociația Gradusart) și un spectacol de muzică, dans și povești, care îi va avea ca protagoniști pe membrii formației corale condusă de Mărioara Man Gheorghe, precum și pe unii dintre cei mai reprezentativi artiști ai orașului Călărași.

PROGRAMUL FESTIVALULUI

Joi, 8 iunie, ora 19.00, Clubul Țăranului – Eveniment de deschidere Festivalul “RomânIA cu povești”

Vineri, 9 iunie, ora 19.00, Clubul Țăranului - Seminar “Tradiția cusutului”

Sâmbătă, 10 iunie, ora 12.00, Clubul Țăranului - Atelierul de cioplit în lemn

Sâmbătă, 10 iunie, Cărturești Verona: 
   - Ateliere de basme românești  (ora 11.00)
                               - Atelier de cusut pentru copii  (ora 11.00)
                               - Atelier de cusut IE, pentru adulți (ora 17.00)

Duminică, 11 iunie, ora 11.00 Cărturești Verona – “Atelierul de împâslit zâne”           
Duminică 11 iunie, ora 13.00, Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație - Atelier de jocuri și basme românești
Duminică, 11 iunie, ora 17.00, Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație – Eveniment de închidere Festivalul “RomânIA cu povești”.

DESPRE ASOCIAȚIA GRADUSART

Asociația Gradusart a fost înființată din dorința de a sprijini și derula proiecte culturale, educaționale și sociale cu important impact cultural, social și educativ. 
Este formată din jurnaliști, oameni de cultură, de radio și televiziune, care prin activitățile lor doresc să readucă și să păstreze vie memoria și cultura acestei țări.
Asociația GradusArt este cea care a realizat, timp de doi ani, proiectul de teatru radiofonic ”Culori radiofonice în 1001 de voci” (în parteneriat cu Radio Trinitas) un program dedicat copiilor nevăzători sau deficienți de vedere din România, iar în 2016 a organizat la București primul Festival Internațional de Arta povestirii pentru copii ce s-a intitulat “Suntem povești”.


Partenerii Festivalului RomanIA cu povesti sunt Clubul Țăranului, Librăria Cărturești, Antreprenorești și Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași.

Înscrierile la ateliere se fac prin Asociația Gradusart la adresa de email office.gradusart@gmail.com,  accesul fiind valabil doar în baza acestora.
Informațiile detaliate despre evenimente se găsesc pe paginile de facebook “Roman-IA cu povești” sau “Asociația Culturală Gradusart”.
https://www.facebook.com/events/1470470536349631/
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră