Europa se pregătește de blackout: „Telefonul este mort, încălzirea nu pornește, nu este apă caldă, computerul face grevă, aparatul de cafea rămâne oprit, nu există lumină”

05 Dec 2021
Europa se pregătește de blackout: „Telefonul este mort, încălzirea nu pornește, nu este apă caldă, computerul face grevă, aparatul de cafea rămâne oprit, nu există lumină”

Viața în unele orașe europene ar putea arăta în curând astfel: întreruperi eșalonate de electricitate pentru a economisi energie. Tăieri temporare în serviciile de telefonie mobilă și internet. Școlile s-au închis din lipsă de iluminat și căldură. Chiar și semafoarele ar putea fi oprite pentru scurt timp, prezintă într-o analiză New York Times.

Europa a petrecut luni de zile pregătindu-se pentru o iarnă fără gaz rusesc, strângând combustibil și promovând măsuri de conservare în speranța de a menține suficientă energie pentru a menține rețelele electrice în funcțiune.

Dar, pe măsură ce vremea blândă lasă loc temperaturilor înghețate, guvernele încep să pregătească oamenii pentru posibilitatea unor întreruperi controlate de curent în cazul în care sursele de energie sunt întinse - cu un impact larg asupra vieții de zi cu zi.

Guvernul francez a început săptămâna trecută să instruiască oficialii din toată țara să planifice potențialele întreruperi de curent electric începând cu luna viitoare. Operatorul britanic National Grid a avertizat gospodăriile cu privire la posibile întreruperi de curent începând cu ora 16:00 până la ora 19.00 dacă gazul folosit pentru producerea energiei electrice este insuficient. Proprietarii de mașini electrice din Finlanda sunt sfătuiți să nu-și încălzească vehiculele conectate în diminețile înghețate pentru a evita supraîncărcarea rețelei.

Și în Germania, țara care a fost cea mai dependentă de gazul rusesc, oamenii nu riscă: vânzările de lumânări au crescut.

Câteva ore fără curent într-o cafenea franceză sau într-un supermarket german nu ar fi niciodată la fel de dureroase precum situația cu care se confruntă oamenii din Ucraina, unde bombardarea sistematică de către Rusia a rețelei energetice a lăsat milioane de oameni să se confrunte cu o iarnă geroasă fără electricitate, căldură și apă. 

Totuși, perspectiva ca gospodăriile, școlile, întreprinderile și chiar trenurile care se bazează pe energie și semnale electrice se opresc, oricât de scurt, va fi primul test major de rezistență al Europei, pe măsură ce se renunță de combustibilul rusesc.

Oficialii europeni insistă că planurile de raționalizare sunt doar o ultimă soluție, pentru a preveni întreruperile necontrolate dacă producția de electricitate internă și energia importată nu sunt suficiente pentru a împiedica blocarea sistemelor de energie.

„Nu suntem într-un film ce prezintă o catastrofă”, a declarat Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, la televiziunea franceză săptămâna trecută. „Nu anunțăm că vor avea loc reduceri, dar dacă avem o iarnă deosebit de rece și consumatoare de energie, ar putea exista situații tensionate și ne pregătim pentru toate scenariile.”

Orice întrerupere de curent programată în Franța ar fi transmisă prin mesaje cu câteva zile înainte și ar afecta mici părți ale țării în momente diferite, a spus guvernul. Reducerile, care ar dura două ore dimineața sau seara, când consumul de energie este la un nivel ridicat, nu s-ar aplica aceste raționalizări în cazul insituțiilor esențiale, inclusiv spitale, case de bătrâni, pompieri și secții de poliție și închisori.

Europa a depus un efort concertat de la invadarea Ucrainei de către Rusia din februarie pentru a evita situația cea mai gravă, prin completarea rezervelor de gaze naturale și chiar repornirea centralelor pe cărbune pentru a genera electricitate. Un embargo aproape total asupra petrolului rusesc începe luni, una dintre multele acțiuni pe care blocul le-a întreprins pentru a refuza veniturile Kremlinului din vânzările de combustibili fosili și pentru a-i limita capacitatea de a duce război în Ucraina.

Vremea neobișnuit de caldă în lunile octombrie și noiembrie a permis gospodăriilor și întreprinderilor să-și țină centralele închise, ajutând stocurile de gaz să dureze mai mult decât se aștepta și scăzând vertiginos prețul gazului.

Însă Europa se confruntă acum cu primul val de frig semnificativ, cu un tranzit de aer arctic din Groenlanda care se așteaptă să ducă temperaturile în scădere în zilele următoare. Guvernele s-au scufundat deja în unele dintre rezervele de gaz de urgență, conducând prețurile la gaze naturale din Europa la cele mai ridicate niveluri în șase săptămâni.

Franța, cândva cel mai mare exportator de energie electrică din Europa datorită celor 56 de centrale nucleare, se luptă să repare o serie de probleme care au lăsat aproape jumătate din flota sa atomică offline, privând vecinii săi de o sursă vitală de energie. Électricité de France, sau EDF, care conduce centralele nucleare din Franța, a anunțat săptămâna trecută repornirea unui reactor uriaș din nordul Franței, deși sunt așteptate noi întârzieri la alte locații nucleare.

Un raport recent al Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport a arătat că livrările de energie electrică din Franța, Suedia și Finlanda, printre altele, erau expuse riscului de întrerupere.

Toate acestea au determinat o rafală de semnale nu atât de subtile pentru ca europenii să înceapă să se pregătească pentru întreruperi ale vieții lor cu energie electrică.

Germania a emis un avertizment cu privire la ce să se aștepte în caz de întrerupere. „Telefonul este mort, încălzirea nu pornește, nu este apă caldă, computerul face grevă, aparatul de cafea rămâne oprit, nu există lumină”, a spus Oficiul de Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre pe site-ul său. 

„Veți observa în curând cât de dependent sunteți de energia electrică”, a adăugat agenția, care a tradus site-ul în engleză, turcă și ucraineană.

Biroul îndeamnă gospodăriile să se aprovizioneze cu lanterne alimentate cu baterii și lumânări și chiar sugerează sobe pentru a pregăti mese mici. „Îmbrăcămintea caldă poate fi folosită ca înlocuitor pentru încălzire pentru o perioadă”, a spus agenția, dar a sfătuit gospodăriile să se gândească la instalarea de surse alternative de încălzire.

Ca și în Franța, oficialii germani au insistat că o criză de putere este puțin probabilă, dar una „nu poate fi exclusă complet”, a recunoscut ministerul de finanțe. Autoritățile nu și-au riscat, guvernul cancelarului Olaf Scholz luând decizia dezbinătoare politic de a anula planurile de închidere a ultimelor trei reactoare nucleare ale țării în această lună și de a porni centralele pe cărbune în speranța de a compensa pierderea de gaz rusesc. .

În Elveția, care a depins mult timp de energia nucleară franceză pentru iernile sale, cetățenii au fost îndemnați să se pregătească pentru întreruperi care durează până la câteva ore. Comisia Federală de Electricitate a îndemnat oamenii să aibă suficient lemn de foc, lanterne și baterii.

Nici mașinile electrice nu sunt imune. Operatorul de rețea electrică din Finlanda, Fingrid, a avertizat că producția de energie electrică a fost pusă sub presiune din cauza sancțiunilor europene impuse Rusiei și a deschiderii întârziate a reactorului nuclear finlandez Olkiluoto 3, construit de EDF.

Într-o țară în care aproape o treime din toate vehiculele sunt electrice, Fingrid îi îndeamnă pe proprietari să renunțe la luxul de a porni încălzirea mașinii conectate pentru a topi gheața de pe geamuri dimineața, când cererea de energie este la vârf.

„Gheața respectivă poate fi îndepărtată cu unsoare”, a spus compania.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron din Franța a înființat un sistem de alertă la nivel național pentru a telegrafia orice întrerupere de curent cu mult timp înainte. Cu trei zile înainte ca electricitatea să fie oprită oriunde, oficialii vor face un anunț public și vor alerta oamenii de pe telefoanele lor prin intermediul unei aplicații numită EcoWatt pe care oficialii au îndemnat toată lumea să o descarce.

Guvernul va confirma întreruperea curentului la ora 17:00 cu o zi înainte de a avea loc. Întreruperile nu ar dura mai mult de două ore, între orele 8.00 și 13.00 sau 18.00-20.00.

În timp ce locurile de urgență ar continua să primească energie, multe alte locuri nu vor fi alimentate. Școlile nu vor fi cruțate: elevii vor fi instruiți să rămână acasă în dimineața când orele sunt anulate din cauza lipsei de căldură și lumină și să se întoarcă după-amiaza. (Nici internetul nu va funcționa, ceea ce face dificilă școlarizarea la distanță.)

Chiar și trenurile s-ar putea opri pentru câteva ore în zonele afectate, deoarece energia necesară pentru a funcționa semnalele ar fi întreruptă. Guvernul a spus că va avertiza șoferii să „și limiteze mișcările cât mai mult posibil”, deoarece semafoarele ar putea fi „inoperante”.

Turnurile pentru telefoane mobile nu vor mai funcționa și în zonele în care alimentarea este întreruptă. Christel Heydemann, directorul executiv al Orange, cel mai mare operator de telecomunicații din Franța, a avertizat săptămâna trecută că apelurile telefonice de urgență ar putea să nu fie posibile dacă rețelele mobile pierd electricitate. Guvernul a spus că oamenii pot suna în continuare 112, numărul european pentru urgențe.

În ciuda acestor asigurări, doamna Heydemann a spus: „Este iluzoriu să ne imaginăm că vom fi capabili să menținem serviciul pentru toți francezii în cazul unei întreruperi de curent”.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră