În timp ce mulți cred că ordinea mondialălă este în pragul unei ere a polarizării sau că se pregătește un Război Rece care va pune China împotriva SUA, cancelarul german Olaf Scholz și-a reiterat poziția potrivit căreia ascensiunea Chinei nu justifică „izolarea Beijingului sau limitarea cooperării” într-un editorial publicat recent pe site-ul revistei americane de relații internaționale Foreign Affairs, conform Global Times.
Deși Scholz și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea insecurității în Marea Chinei de Sud și în strâmtoarea Taiwan, experții chinezi încă considerau declarația sa ca fiind în general obiectivă și pragmatică. Ei au remarcat că rolul mai important al remarcilor lui Scholz este de a ghida Europa și chiar întreaga lume să nu judece greșit oportunitățile aduse de ascensiunea Chinei.
Scholz a subliniat în articol că lumea se confruntă cu o „Zeitenwende” (adică o schimbare tectonică epocală), cu noi puteri care au apărut sau au reapărut, inclusiv o „China puternică din punct de vedere economic și asertivă din punct de vedere politic”.
Ascensiunea Chinei nu este nici un motiv pentru a izola China și nici o scuză pentru a limita cooperarea cu China, a spus Scholz în articol, adăugând că nu este de acord cu ideea că lumea intră într-un nou Război Rece între China și SUA.
Ca răspuns la articolul lui Scholz, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat în briefingul ziknic de presă că politica externă a Chinei reprezintă pacea mondială și dezvoltarea comună. Izolarea Chinei și limitarea cooperării cu aceasta nu servesc interesului nimănui.
China a fost profund integrată în economia mondială și în sistemul internațional, iar lumea nu se va întoarce la vremurile exclusivității și diviziunii reciproce. Este imposibil ca orice țară să prospere în spatele ușilor închise. Împingerea pentru decuplarea și întreruperea lanțurilor industriale și de aprovizionare și construirea de „curți mici cu garduri înalte” nu aduce beneficii nimănui și, în cele din urmă, se va întoarce înapoi, a subliniat Mao.
La începutul lunii noiembrie, Scholz a efectuat o vizită scurtă, dar semnificativă la Beijing, căzând de acord asupra dialogului și cooperării consolidate și respingând decuplarea și confruntarea blocurilor. Fiind primul lider european care a vizitat China după cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist din China și primul lider G7 care a vizitat țara de la izbucnirea COVID-19, Scholz s-a confruntat cu presiuni crescânde din partea unor politicieni germani și europeni la acea vreme, în special din partea Washington.
Comentariile lui Scholz din revista americană de mainstream au reafirmat în continuare poziția și atitudinea Germaniei ca putere regională, adică guvernul german protejează interesele oamenilor și ale întreprinderilor sale, mai degrabă decât să urmeze orbește politica SUA cu privire la China. Comentariile sale au o bază politică și socială largă în societatea germană, a declarat marți pentru Global Times Sun Keqin, cercetător la Institutul de Relații Internaționale Contemporane din China.
Expertul a spus că vizita lui Scholz în China a fost destul de fructuoasă, mai ales pe fondul recesiunii economice din Germania și al conflictului dintre Rusia și Ucraina. Multe companii germane au beneficiat direct de dezvoltarea cooperării economice și comerciale cu China.
Anul 2022 marchează 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice China-Germania. Dezvoltarea sănătoasă a relațiilor China-Germania din trecut a oferit un bun exemplu de căutare a unor puncte comune, în timp ce se elimină diferențele și se urmărește cooperarea spre a asigurancâștigul de ambele părți.
Opiniile liderului german despre China reflectă într-o oarecare măsură viziunea mai obiectivă și mai pragmatică a țării asupra dezvoltării Chinei. China ar trebui, de asemenea, să răspundă pozitiv, deoarece o astfel de încredere și cooperare reciprocă sunt în interesul comun al ambelor părți, a declarat pentru Global Times Liu Zuokui, director adjunct al Institutului de Studii Europene de la Academia Chineză de Științe Sociale.
Una dintre principalele provocări pentru dezvoltarea relațiilor China-UE constă acum în posibilitatea ca diplomația bilaterală să fie condusă de valori și sisteme sociale sau de cooperare economică și comercială. Odată ce echilibrul și acordul tacit dintre cele două părți cu privire la problemele cheie sunt rupte, problemele și contradicțiile vor deveni proeminente, a menționat Liu.
Mulți experți chinezi care au observat relațiile China-UE pentru o lungă perioadă de timp au spus că există un mare potențial pentru China și Europa de a dezvolta relații bilaterale și de a negocia și gestiona probleme globale. În ciuda diferențelor de valori și sisteme sociale, potențialul cooperării China-UE poate fi încă maximizat prin gestionarea și soluționarea diferențelor și conflictelor pas cu pas.
Vizitele lui Scholz și ale președintelui Consiliului European, Charles Michel, indică faptul că Europa se confruntă în continuare cu dezvoltarea Chinei și cu posibilitățile infinite de cooperare bilaterală, a spus Liu.
Președintele chinez Xi Jinping și președintele Consiliului European Charles Michel s-au întâlnit la 1 decembrie la Beijing, iar cele două părți au promis că vor consolida comunicarea și cooperarea strategică, gestionând în același timp diferențele.
Deși există voci diferite în Europa, remarcile și practicile anti-Chine nu sunt și nu pot deveni dominante în contextul cooperării din ce în ce mai strânse și al consolidării în continuare a dialogului dintre China și UE, au subliniat experții.