Guvernul susţine că printr-o astfel de măsură produsele montane vor fi uşor recunoscute de consumator. În plus, consumatorii vor fi informați în legătură cu importanţa calităţii biologice şi a garanţiilor sanitare a alimentelor „de la munte”, ceea ce va determina o creştere a cererii pentru astfel de produse.
Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii trebuie să respecte o serie de condiții. Mai exact, etichetarea alimentelor cu menţiunea “produs montan” se poate aplica doar produselor obţinute din animale crescute cel puţin două treimi din viaţa în arealul montan şi ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producția vegetală se poate aplica mențiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.
Dreptul de utilizare a etichetei "produs montan” va fi acordată de Ministerul Agriculturii. Acesta va gestiona şi Registrul Naţional al Produselor Montane şi va verifica respectarea legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”.
Adoptarea hotărârii de guvern privind etichetarea produsulor montane este prima etapă a implementării politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan. Hotărârea de guvern va fi completată şi clarificată de un Ordin de ministru, pentru informarea corectă a consumatorului și a condițiilor de utilizare a mențiunii de produs montan.