UPDATE. Eşec la un exerciţiu NATO. Un TAB a fost luat de Dunăre, trei militari fiind în pericol

19 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Eşec la un exerciţiu NATO. Un TAB a fost luat de Dunăre, trei militari fiind în pericol

Un TAB care participa la un exerciţiu în cadrul Saber Guardian 2017 a fost luat de apele Dunării, trei militari fiind salvaţi în ultimul moment.

Incidentul a avut loc sâmbătă, în timpul exerciţiului de trecere forţată a braţului Borcea. TAB-ul care s-a scufundat , tip 77, urma să fie implicat într-un exerciţiu în cadrul Saber Guardian 2017, care presupunea o operaţiune de simulare a unui astfel de incident, conform mediafax.ro

Exerciţiul presupunea simularea căderii în apă a TAB-ului, aplicarea procedurilor de salvare a militarilor şi ulterior scoaterea din apă a blindatului.

Surse din MAPN au precizat că simularea s-a desfăşurat conform planului, militarii au fost scoşi cu toţii din apă, însă când a trebuit să fie scos la suprafaţă şi TAB-ul, curenţii au fost prea puternici şi nu au mai permis finalizarea exerciţiului, astfel că acesta a rămas pe fundul apei. Cei trei militari din TAB, care s-au salvat la timp, au fost aduşi pe mal de o barcă aflată în zonă.

Ulterior,  MApN a precizat într-un comunicat că "în cadrul secvenţelor de instruire ale exerciţiului “ARGEDAVA SABER 17”, desfăşurat pe malul drept al braţului Borcea, în zona localităţii Borduşani, în data de 15 iulie, pe timpul exersării procedurilor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor amfibiu blindat TAB-77 a raportat infiltrarea apei în interiorul transportorului.

Evenimentul face parte din gama de situații tactice luate în calcul de planificatorii exercițiului. Echipajul transportorului și forțele de sprijin special destinate pentru această situație au pus în aplicare procedurile de salvare și evacuare a personalului, care au funcționat conform standardelor și baremelor stabilite. Niciun militar nu a fost rănit pe timpul acestor operațiuni.

Evacuarea transportorului amfibiu blindat TAB-77 nu a fost posibilă pe loc, cu echipamentele standard din dotarea unității, ca urmare a caracteristicilor cursului de apă din zona respectivă. Operațiunea de scoatere a mijlocului tactic scufundat va fi realizată ulterior, cu ajutorul unor utilaje furnizate de un operator specializat civil, în cooperare cu structuri din M.Ap.N. 

În tot acest timp, navigația pe brațul Borcea s-a desfăşurat în siguranţă, locul de scufundare fiind balizat conform procedurilor, iar căpitania portului Fetești a fost informată".

Scufundarea TAB-ului în Dunăre vine  după ce, la începutul lunii, un camion militar s-a răsturnat în judeţul Argeş,  iar trei soldaţi au murit. 

Peste 1.500 de militari români, 100 de miitari americani şi 400 de mijloace tehnice de luptă au participat duminică la un exerciţiu de forţare a unui curs major de apă, pe braţul Borcea al Dunării, relatează hotnews.ro.

După finalizarea exerciţiului, generalul Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre SUA în Europa, s-a declarat impresionat de desfăşurarea acestuia: "Lucrez în armată de 37 de ani, iar aceasta a fost cea mai bine organizată şi executată traversare a unui curs de apa pe care am văzut-o vreodată". 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră