Ariana Zhao a susținut proiectul "Osiris", despre protecția împotriva radiațiilor, sistemul închis de agricultură și gravitație artificială.
"Ariana este elevă în clasa a X-a la Școala Internațională București și pentru proiectul premiat de NASA a muncit serios câteva luni de zile, timp în care s-a documentat despre protecția împotriva radiațiilor, sistemul închis de agricultură, gravitație artificială, etc. După o cercetare minuțioasă, care a durat câteva luni, Ariana Zhao a scris un eseu de aproximativ 100 de pagini, în care a explicat toate detaliile unei așezări durabile, cu un spațiu de habitat pentru 15.000 persoane", se arată într-un comunicat al Școlii Internaționale București.
Proiectul Arianei nu este singurul câștigător la NASA. O echipă formată din George Valtas, Filip Gkogkos, Andrei Lu, Nicolas Mantescu și Maria Disli, elevi de clasa a X-a la aceeași școală, a câștigat locul trei cu proiectul "Afrodita".
"Este o performanță pentru școala noastră și țin să-i felicit în mod special atât pe elevii câștigători, care au depus un efort important pentru aceste rezultate deosebite, cât și pe profesorul Ali Cabas, care i-a îndrumat cu răbdare și pricepere în acest demers educațional de excepție", a declarat Sinan Kosak, director ISB.
Elevii din România s-au bătut şi anul trecut cu cele mai importante şcoli din lume şi au câştigat zeci de premii la concursuri organizate de NASA. Şi de la olimpiadele internaţionale de astrofizică elevii români au venit cu medalii de aur.
Alexandra, Gabriela, Daniel, Radu şi Alexandru, elevi la Colegiul Sf. Sava din Bucureşti au câștigat, anul trecut, premiul I ai concursului NASA "Ames Space Settlement Design 2015".
Proiectul lor s-a numit "Moon Shadow".
Pe lista de câştigători ai concursului NASA din 2015, România s-a bătut cu Statele Unite, China şi India. Elevii din ţara noastră au câştigat 23 de premii şi încă 20 de menţiuni.