EFECTUL GHIŢĂ-COLDEA. Magistraţii din România cer clarificarea aspectelor nelămurite „ale amestecurilor Serviciilor Secrete în Justiţie“

13 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
EFECTUL GHIŢĂ-COLDEA. Magistraţii din România cer clarificarea aspectelor nelămurite „ale amestecurilor Serviciilor Secrete în Justiţie“

Magistraţii din România cer clasificarea aspectelor nelămurite „ale amestecurilor Serviciilor Secrete în Justiţuie“. Raportul organizatiei Henry Jackson Society, cu titlul „Luptând cu corupţia prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din Romania” (Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law), readuce în discuţie problema cronică a democraţiei din Romania constand in implicarea, în maniere neclarificate încă, a Serviciilor Secrete în justiţie.

 

Cităm integral comunicatul UNJR ŞI AMR: 

„Înca din 2015 asociatiile profesionale ale magistratilor au punctat probleme grave privind implicarea serviciilor secrete in actul de justitie, care insa nu au fost rezolvate nici pana azi. De exemplu, institutiile statului (CSM, CSAT, SRI, Parlament, Presedintie) nu au clarificat ce inseamna faptul ca instantele judecatoresti au devenit “camp tactic” pentru SRI si in baza carei legi si in ce scop SRI monitorizeaza magistratii si creaza patern-uri de comportament.

De asemenea, nu s-a clarificat modul in care a fost verificata existenta ori nu a ofiterilor acoperiti in randul magistratilor, ce ordine secrete au fost date de CSAT prin care s-au extins competentele SRI in actul de justitie, daca si in ce temei se fac verificari de catre SRI pentru pozitiile din varful sistemului judiciar.

Au ramas de asemenea nelamurite problemele legate de temeiul legal, competenta si modul de operare a echipelor mixte formate din procurori si ofiteri ai serviciilor de informatii, a caror existenta a fost confirmata de catre CSAT, dar nu este prevazuta nicaieri in lege.

Toate aceste aspecte nelamurite ale amestecului serviciilor secrete in justitie submineaza statul de drept si increderea in justitie, motiv pentru care este imperativa clarificarea lor.

“Acest raport, impreuna cu toate discutiile si informatiile ce apar tot mai acut in spatiul public, trebuie sa fie un motiv in plus pentru ca institutiile statului sa lamureasca exact toate aspectele privind relatia dintre serviciile secrete si justitie, si sa ia masuri in cazul in care legea a fost incalcata”, a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.

“Subliniem faptul ca, in masura in care afirmatiile din spatiul public, privind o implicare a magistratilor in relatii profesionale neprincipiale cu reprezentanții ai serviciilor secrete, sunt probate, intr-o procedura judiciara finalizata cu o hotarare judecatoreasca definitiva, acestea au efect, in egala masura, nu numai impotriva oamenilor politici, respectiv impotriva celorlalte puteri, ci si impotriva magistraților, precum si impotriva cetațenilor acestei tari care nu fac parte din cele trei puteri ale statului, fiind pusa sub semnul intrebarii legitimitatea statului de drept”, a declarat Andreea Ciuca, presedinte interimar AMR.

UNJR si AMR vor continua si in 2017 demersurile incepute pentru a clarifica intr-un mod transparent toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete in justitie, asa cum s-a solicitat si prin “Memorandumul privind justitia“, potrivit comunicatului. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră