SRI neagă implicarea directorului său, Eduard Hellvig, în scandalul ”Black cube”

25 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
SRI neagă implicarea directorului său, Eduard Hellvig, în scandalul ”Black cube”

Comunicatul serviciului vine la scurtă vreme după ce presa a publicat informații potrivit cărora șeful ”Black Cube” era convins că spionarea lui Kovesi era o acțiune ”girată de Eduard Hellvig și de președintele Klaus Iohannis”.

Acum, SRI afirmă că nu comentează pe marginea unor dosare aflate în lucru, dar respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în acest dosar.

În legătură cu speculațiile apărute în spaţiul public în care numele directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, este menționat de către persoane faţă de care se efectuează urmărirea penală, Serviciul Român de Informații  face următoarele precizări.

Serviciul Român de Informații  nu comentează pe marginea unor dosare penale aflate în lucru.

Serviciul Roman de Informații respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube.

Menționam că niciodată, în nicio situație şi în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar”, se arată în comunicatul postat pe site-ul serviciului.

Totodată, SRI afirmă că a contribuit ”determinant”, cu aprobarea directorului și potrivit competențelor legale, la furnizarea de informații relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz.

Într-o depoziţie dată pe 27 iunie a.c., în faţa unei comisii rogatorii, Dan Zorella, directorul general al Black Cube ar fi susţinut că un fost ofiţeri SRI - Dan Dragomir - i-a comunicat că operaţiunea de spionare a Laurei Codruţa Kovesi ar fi fost declanşată cu girul şefului SRI, Eduard Hellvig şi că ar fi susţinută de Iohannis.

Potrivit evz.ro, care susţine că a aflat întreaga poveste dintr-un document de interogare a lui Zorella, aflat acum în dosarul de la DIICOT, directorul Black Cube şi-a început relatarea afirmând că, în ianuarie 2016, a fost abordat de un conaţional care i-a vorbit de un român, Daniel Dragomir, fost şef în serviciul de informaţii românesc, care avea o problemă importantă de cercetat în România, respectiv suspiciuni de corupţie faţă de şefa DNA, scrie evz.ro.

Ajuns în România, Zorella, însoţit de Uri Levi, care lucrase aproape de Meir Dagan, fostul şef al Mossad din perioada 2002- 2011, s-a întâlnit cu Dragomir care le-a vorbit despre o „problemă naţională, extrem de importantă pentru România” şi le-a povestit lucruri şi greşeli din istoria Laurei Kovesi, dar şi din cea a lui Florian Coldea, fostul său coleg cu care a acţionat în 2005 pentru eliberarea ziariştilor răpiţi în Irak. Cerinţa lui Dragomir a fost ca Black Cube să adune material informativ despre Kovesi, dar să evite să-l contacteze în vreun fel pe Coldea, numărul 2 în SRI şi prieten apropiat al şefei DNA

Zorella a mai relatat că Daniel Dragomir i-a convins că are încă legături strânse cu SRI, cu agenţi americani cu care cooperase de-a lungul timpului şi că e susţinut în demersul său de şeful SRI, Eduard Hellvig, ba chiar a lăsat să se înţeleagă că şi de preşedintele Klaus Iohannis.

CITIȚI ȘI:

Spionii Black Cube au căzut la pace cu ai noştri: trei ani, dar cu suspendare!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră