Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a discutat în direct, la Marius Tucă Show, despre nominalizarea şi respingerea sa pentru postul de ministru al Justiţiei . Informaţii în exclusivitate despre cum a fost propusă titular la Justiţie şi cum a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare.
Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, joi, că din punctul său de vedere, ar fi bine să existe două consilii superioare diferite, unul pentru judecători şi altul pentru procurori, pentru a nu mai exista confuzii în privinţa rolurilor celor două categorii de magistraţi.
„Ar fi mai bine să existe două consilii superioare diferite, unul pentru judecători şi celălalt pentru procurori. Consiliul Sperior al Judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor, pentru a nu mai exista confuziunea între rolurile celor două”, a declarat Dana Gîrbovan, la „Marius Tucă Show”.
Potrivit magistratului, la discuţiile privind modificarea legilor justiţiei, s-a vorbit despre separarea carierelor.
„S-a făcut această separare a carierelor prin modificările aduse legilor justiţiei şi a fost un lucru cerut de tribunale, curţi de apel, de asociaţii profesionale, UNJR şi AMR în special. Un punct foarte important”, a mai explicat Gîrbovan.
Dana Gîrbovan, propusă în funcţia de ministru al Justiţiei, dar refuzată de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat că una dintre problemele mari cu care se confruntă justiţia este arhiva SIPA.
„Arhiva SIPA este o problemă de care s-au împiedicat toţi miniştrii justiţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat la cârma Ministerului Justiţiei au eşuat în rezolvarea acestei probleme, fapt care naşte din nou, alte întrebări”, a spus Gîrbovan.
Unul dintre cele 12 puncte ale Danei Gîrbovan „pentru eficienţa justiţiei şi întărirea independenţei acesteia viza chiar arhiva SIPA.
„În 2017 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 410/9 iunie 2017, având ca obiect
Dana Gîrbovan a declarat că nu intră în politică, deşi imediat după ce a fost propusă de premier pentru funcţia de ministru al Justiţiei, au apărut în spaţiul public astfel de presupuneri.
„Am văzut că au apărut în presă astfel de presupuneri. M-au surprins şi pe mine, sinceră să fiu. Domnul Traian Băsescu, cred că cu o seară înainte de anunţul preşedintelui, a făcut speculaţia. Nu am avut discuţii şi intenţii de a intra în politică. Propunerea cu doamna premier şi discuţia cu aceasta a vizat exclusiv portofoliul pentru Justiţiei. Mi s-a părut normal să am această discuţie”, a declarat Dana Gîrbovan la „Marius Tucă Show”.
Magistratul a explicat i-a precizat premierului că acceptă să ocupe funcţia de ministru al Justiţiei doar dacă are sprijinul Guvernului şi independenţa deplină în exercitarea mandatului şi ca justiţia să nu devină bătălie politică sau electorală.
„Este esenţial în continuare să înţeleagă toţi factorii politici că, deşi e tentant şi poate facil să foloseşti subiectul justiţiei în toate bătăliile, este, în acelaşi timp, foarte greu pentru justiţie pentru că nu se aduc soluţii. Nu se discută constructiv pe justiţie, ci în sloganuri şi termeni foarte contondenţi, iar problemele reale ale justiţiei rămân în continuare neatinse”, a mai spus judecătorul.
Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea premierului de a o numi pe Dana Gîrbovan în funcţia de ministru al Justiţiei.
Gîrbovan a declarat că a fost atacată în spaţiul public, după ce a fost nominalizată la Justiţie, fiind folosite fake news-uri, precum cel că ar fi susţinut OUG 13, deşi la o simplă căutare pe Google, oricine ar fi aflat adevărul.
"Dezamăgitor, nu din punct de vedere al coerenţei lor, am fost atacată pentru că acolo a fost o minciună, o minciună uşor de demontat cu faptul că aş fi susţinut OUG 13. S-a rostogolit. e simplu de verificat. Dacă mergi şi promovezi o anumită afirmaţie, care nu e judecată de valoare, la un simplu google, găseai că sunt două comunicate din care rezulta poziţia asociaţiei. Era o chestie minimă de verificare. Dacă în spaţiul public ne permitem astfel de fake news-uri, ce cu uşurinţă pot fi demontate, încrederea generală în ce e viaţă publică scade dramatic. Nu ştiu cât ne mai permitem să scădem din acest punct de vedere", a declarat Dana Gîrbovan, la "Marius Tucă Show".
"Altfel, am nicio problemă. Nu am pretenţia decât să se spună adevărul. Când au apărut zvonuri că ar urma să fie emisă o astfel de Ordonanţă am cerut guvernului Grindeanu să nu emită o astfel de OUG şi să pună în dezbatere publică ca proiect de lege. A doua zi, după ce a fost emisă OUG, asociaţia a cerut să abroge dispoziţiile care nu au intrat în vigoare şi am condamnat ferm emiterea unui astfel de act normativ pe calea unei OUG", a mai spus judecătoarea Dana Gîrbovan.