Un grup de lucru format din reprezentați ai Ministerului Agriculturii, Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor va verifica existenţa unui eventual dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei.
"Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situația dublului standard. Aici trebuie să fim, pe de o parte, și echilibrați în afirmații și extrem de atenți la ce se întâmplă pe piață. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA și ANPC își stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o astfel de situație în România. Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm și, în condițiile în care găsim situații în realitate, le vom anunța", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea, conform agerpres.ro.
Petre Daea a răspuns astfel unei întrebări referitoare la existența în România a dublului standard de calitate practicat de firmele din Vestul Europei, așa cum au reclamat Ungaria, Cehia și Slovacia.
Recent, oficialii din Cehia s-au revoltat împotriva companiilor producătoare de alimente pe care le-au acuzat că au transformat ţările din Est în coşul de gunoi al Europei.
În plus, liderii din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia se vor întâlni săptămâna viitoare la Varşovia pentru a solicita UE să acționeze împotriva marilor companii alimentare care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în statele mai sărace.
Concret, "se va solicita Uniunii Europene să adopte măsuri legislative care ar interzice astfel de practici care umilesc oamenii și creează două categorii de oameni", a anunţat premierul slovac, Robert Fico.
Comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor, Vytenis Andriukaitis spune însă că reglementările comunitare nu conțin dispoziții conform cărora Uniunea Europeană i-ar putea urmări în justiție pe producătorii de alimente care distribuie în orice stat membru bunuri de calitate diferită sub același brand.
Comisarul a sugerat că firmele din domeniul alimentar nu pot fi obligate să-și adapteze produsele la gustul național sau la puterea de cumpărare. În schimb, comisarul i-a încurajat pe consumatori să facă reclamații la organizațiile de protecție a consumatorilor și să ceară o calitate uniformă indiferent de țara în care sunt comercializate produsele.