Raed Arafat: Alertarea înainte de cutremur ar pune oamenii pe fugă şi i-ar surprinde exact unde nu trebuie

10 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Raed Arafat: Alertarea înainte de cutremur ar pune oamenii pe fugă şi i-ar surprinde exact unde nu trebuie

Ideea de a alerta înainte este o idee care se discută. (...) Să înștiințezi populația cu câteva secunde înainte, la noi, la acest moment, poate să însemne inducerea unei panici majore. (...) Pre-alertarea încă este o chestie care e sub discuție, nu e o chestie pe care putem să ne bazăm", a spus Raed Arafat, răspunzând unei întrebări în contextul Seminarului privind izolarea seismică, organizat în perioada 10 — 13 octombrie, la București, de Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Asociația Japoneză de Izolare Seismică și Universitatea Tehnică de Construcții București.

Potrivit dr. Arafat, o astfel de alertare ar face populația să fugă. "Să îi prindă un cutremur în casa scărilor, exact unde nu trebuie să îi prindă".

ÎN privinţa clădirilor, dr. Arafat a subliniat necesitatea reabilitării sediilor instituțiilor publice tocmia pentru a asigura continuarea activităţii.

"Riscul la clădirile publice, dacă se întâmplă ceva cu ele, este ca noi să nu putem să ne îndeplinim misiunea față de populație. (...) Trebuie să ne asigurăm că ele (instituțiile publice — n.r.) rămân funcționale după un cutremur. Normal că intră în atenție și clădirile care sunt cu risc seismic ale pompierilor, unde sunt unități de pompieri ș.a.m.d", a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a amintit că în București vor fi realizate 13 unități noi pentru pompieri. "Unul din planurile care s-au făcut pentru pompierii din București și pe care l-a aprobat Primăria Generală este construcția celor 13 puncte și dispersarea pompierilor. (...) O să avem 13 unități de pompieri noi în București și asta înseamnă că resursele care acum sunt concentrate într-un singur loc vor fi dispersate. (...) Și bineînțeles trebuie să ne uităm și la infrastructura clădirilor respective", a spus Raed Arafat.

Dr Arafat, a reamintit că,"anul acesta, dacă totul merge bine, vor fi livrate primele zece seturi de echipamente, zece containere de căutare/ salvare, cinci de un anumit nivel și cinci de un nivel mai avansat, care vor fi distribuite în țară și, bineînțeles, la București".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră